Denník N

Pisári, practe sa!

Je smiešne, keď premiér síce priznáva, že diplomovú prácu odpísal a je „v tejto veci zlodej“, ale odstúpiť sa chystá, až keď splní sľuby.

Autorka je spisovateľka

Deň po dni sa dozvedáme, že vo svete pribúda korony a na Slovensku pisárov. Ľudí, ktorí nám vládnu a vysoké školy vyštudovali podvodom. Namiesto toho, aby vytvorili diplomovú prácu, odpísali ju od iných. Pán premiér vo svojom statuse vyzýva tie alebo tých, čo by sa ho chceli zastávať, aby tak nerobili, lebo „v škole sa odpisovať nemá“. Zmäkčuje a infantilizuje tak celú situáciu, radiac ju k tomu, čo všetko rodičia či učitelia vzorným deťom nakazujú a zakazujú… s tým, že sa to nemá. Fajčiť, chodiť poza školu, našepkávať, odpisovať od spolužiakov atď. Problém však je, že tu nejde o deti, či nejaké možno drzé, ale roztomilé huncútstvo či darebáctvo.

Spisovateľ, kritik (a nositeľ ceny Georga Orwella za jasnosť v jazyku) Neil Postman píše, že pred vynájdením kníhtlače koncept spisovateľa v modernom slova zmysle neexistoval.

„Čo existovalo do detailu, opísal svätý Bonaventúra, ktorý hovorí, že v trinástom storočí boli štyri spôsoby písania kníh:

Človek mohol písať diela iných, bez toho, aby čokoľvek pridával či menil, v tom prípade je jednoducho nazývaný ‚pisárom‘… Iný píše

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie