Denník N

Len desatina lízingových klientov, čo chceli odklad splátok na tri mesiace, potrebuje ďalšiu pomoc, tvrdí šéf ČSOB Leasing

Richard Daubner. Foto - ČSOB Leasing
Richard Daubner. Foto – ČSOB Leasing

Na rozdiel od bánk, ktoré dávajú klientom možnosť odkladu splátok až na deväť mesiacov, v lízingových firmách sú odklady kratšie. Môžu byť na tri plus ďalšie tri mesiace.

Prvá vlna už končí a Richard Daubner, šéf najväčšej lízingovej firmy na Slovensku ČSOB Leasing, tvrdí, že klienti začínajú splácať lepšie, než čakali.

V rozhovore hovorí, že:

  • v dôsledku korony zmenili splátkové kalendáre až štvrtine klientov, ktorých tvoria hlavne malé a stredné firmy, no už ich začínajú riadne splácať;
  • po výpadku v jarných mesiacoch sa vracajú na 80 percent bežného mesačného výkonu, firmy už žiadajú o nové financovanie;
  • s bankami, ktorým budú pomáhať štátne garancie, si budú kanibalizovať úverový biznis, no nie výrazne, vo financovaní automotive a dopravcov prevláda lízing.

Keď prišla pandémia koronavírusu, banky riešili odklady splátok. Nechali podniky čerpať staré úverové linky, nové v podstate nedávali. Ako to vyzeralo na lízingovom trhu?

Lízingové firmy závisia od ekonomického sentimentu k budúcnosti, financujú očakávania, Keď niekto verí, že bude mať prepravu, kúpi si nákladiak, keď verí, že bude mať odbyt na svoje výrobky, kúpi si stroj, aby ich mohol vyrábať. Keď je však budúcnosť neistá, investície sú odložené. Takže keď prišla korona, hneď sme ju videli na našej produkcii. Poklesol hlavne predaj nákladných automobilov, a keďže boli zatvorené showroomy, tak aj predaj áut.

V poslednej kríze mali lízingovky plné parkoviská nákladiakov, prepravcovia krachovali. Je to teraz iné?

Nedá sa to porovnať. Prišlo to náhle, bol to šok. A finančné inštitúcie boli poučené krízou spred desiatich rokov. Vtedy k nám prichádzali prepravcovia s kľúčikmi od áut a hovorili – nie sme schopní splácať, tuto to máte. Vtedy sa ČSOB Leasing stala najväčším predajcom nákladiakov odobratých od klientov, aj keď to vôbec nie je náš biznis. Teraz, chvalabohu, nie. Inak sme na to reagovali. Hneď sa začalo diskutovať o zmenách splátkových kalendárov.

Prečo sa nastavila možnosť odkladu splátok pri lízingu na tri plus tri mesiace, keď v bankách je maximum deväť mesiacov?

Aj my

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie