Denník N

Ortopéd o umelých kĺboch: Beh po asfalte nám pomohol vybudovať túto kliniku

Ilustračné foto - Sportlab/Unsplash
Ilustračné foto – Sportlab/Unsplash

Ortopéd Tomáš Jakubík sa špecializuje na umelé kolenné kĺby. Varuje pred behom po zlom povrchu s nesprávnou technikou, odporúča chôdzu a operáciu považuje za poslednú možnosť. „Lekár nemôže hľadieť na svoje vlastné ego,“ hovorí.

V rozhovore sa dozviete aj to,

  • aký je vzťah medzi behom a artrózou kolien;
  • či je pre kolená horšie sedenie alebo státie;
  • kedy vie, že pacient potrebuje aplikáciu umelého kĺbu;
  • čo treba robiť pred operáciou a po nej;
  • prečo sú výživové doplnky ako akciové fondy;
  • či pri problémoch s jedným kolenom treba cvičiť druhé.

Ako bývalý mládežnícky športovec vraj mám väčšie riziko artrózy kolien. Je to pravda?

Nemusí byť, ale môže. Predpokladom artrózy kolenného kĺbu je predchádzajúce artroskopické ošetrenie, napríklad roztrhnutého menisku, ktorý má chrániť chrupavku a stabilizovať ju. Keď to nerobí, vytvára sa na ňu tlak a dochádza k jej dráždeniu.

Takže áno, ale len ak ste mali úraz. To, že ste športovali, samo osebe riziko nezvyšuje.

Takže platí, že športovanie je zdravé?

Ak športujete pravidelne a primerane – neprepínate sa, nejdete do krajných polôh a nemáte úrazy, vaše kĺby toho môžu zniesť veľa. Vaše kosti a svalový aparát sú pevné, ste zvyknutý na záťaž a máte určité pohybové návyky, ktoré vás pripravujú na možnosť úrazu. To je, paradoxne, výhodou – hovoríme o motorickej zdatnosti.

Ale ak počas aktivity utrpíte úraz vyžadujúci si operačný zákrok, pravdepodobnosť poškodenia kolien artrózou sa výrazne zvýši.

Platí aj pri športovaní, že najlepšia je zlatá stredná cesta?

Presne tak, športovať treba, ale človek si musí dávať reálne méty. Predstavte si, že niekto nevie skočiť tri metre do diaľky a dá si za cieľ skočiť päť metrov. Doláme sa a ešte aj bude nespokojný. Uskutočniteľné méty sú nesmierne dôležité. Hlavne však nie behať po asfalte!

Prečo?

Beh po asfalte nám pomohol vybudovať túto kliniku. (smiech) Často sa stretávame so zaneprázdnenými ľuďmi, ktorí majú po práci hodinu na šport. Nepôjdu plávať, pretože dostať sa do bazéna je komplikované. Nezvolia si ani cyklistiku, pretože by museli vyberať bicykel z pivnice – radšej vyjdú z paneláka a hodinu behajú, pri čom, navyše, spália veľa kalórií. Lenže pred panelákom je najčastejšie asfalt, ničiteľ kolien. Všetci, čo po ňom behajú, sú našimi potenciálnymi pacientmi.

Je povrch taký dôležitý?

Najdôležitejší.

Čo odporúčate?

Napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie