Denník N

Od pondelka bude Spojené kráľovstvo pre nás menej riziková krajina, denne tam pribúdajú stovky nakazených

Londýn. Foto: TASR/AP
Londýn. Foto: TASR/AP

Epidemiologička hovorí, že najbezpečnejšie je po návrate počkať minimálne päť dní v izolácii a potom sa dať testovať.

Od pondelka od siedmej rána bude Spojené kráľovstvo pre Slovensko menej rizikovou krajinou. Znamená to, že ak niekto pricestuje z Veľkej Británie či zo Severného Írska, od pondelka nebude musieť byť päť až šesť dní v izolácii a potom absolvovať test na koronavírus. Do pondelka to je povinné, lebo doteraz boli medzi rizikovými, takzvanými červenými krajinami.

Vo štvrtok v Spojenom kráľovstve pribudlo viac ako 600 nových nakazených na koronavírus.

„Pre ľudí, ktorí navštívili Veľkú Britániu, budú platiť rovnaké podmienky ako pre tých, ktorí navštívili krajiny, ktoré sú menej rizikové. Osoby sa nemusia hlásiť na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva a nebude sa od nich vyžadovať domáca izolácia,“ vysvetľuje hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková.

Zoznam krajín konzílium odborníkov prehodnocuje každé dva týždne podľa situácie u nás aj v zahraničí. Úrad hlavného hygienika tvrdí, že kumulatívny počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 na 100-tisíc obyvateľov v Spojenom kráľovstve v posledných dvoch týždňoch klesol, a preto už nie je krajina riziková.

Najlepšie je dať sa otestovať

„Veľká Británia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie