Denník N

Mesiace si strieľal zo šéfa SNS za plagiát – výber Matovičových statusov o Plgr. Plg. Dankovi

Danko a Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Danko a Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér minulý rok Andrejovi Dankovi venoval viac ako 15 statusov, v ktorých ním ako plagiátorom pohŕda a uťahuje si z toho, že chce ešte pokračovať v politike.

Keď líder Obyčajných ľudí Igor Matovič rečnil v roku 2018 v parlamente pri odvolávaní predsedu Národnej rady Andreja Danka, musel vedieť, že aj on písal diplomovú prácu a ako k jej tvorbe pristupoval – dnes už sám priznáva, že štúdium posledné dva roky flákal.

Napriek tomu predsedu SNS od začiatku jeho plagiátorskej kauzy aktívne zosmiešňoval na Facebooku, pridával mu titul Plgr. a aj Plg. a uťahoval si z neho ako z možného kandidáta na prezidenta.

Neprešli ani dva roky, Matovič je premiér a po novinárskych otázkach nepriamo priznal, že jeho diplomová práca z roku 1998 nie je poriadku, a podľa zistení Denníka N to je plagiát nie menší ako Dankova rigorózka – pri odpisovaní si pomohol ucelenými pasážami z dvoch ekonomických kníh.

Matovič z Bruselu na svojom facebookovom účte teraz vysvetľuje, že odvtedy prešlo 22 rokov a on žil v presvedčení, že prácu má určite OK. „… a nemal som. Respektíve – ak by som tušil, že v nej je nejaký problém, tak by som nikdy nekritizoval Danka a spol. za plagiátorstvo, až taký samovrah teda nie som.“

Najslávnejší lekvárový status

Premiér si teda dobre uvedomuje, že do predsedu Národnej rady sa pred dvoma rokmi za plagiát pustil s veľkým nasadením a jeho vyjadrenia sú ľahko dostupné. Zachytávali ich novinári na tlačovkách, v rozhovoroch a výpovedná bola aj jeho facebooková stránka.

„Lekvár Danko. Od slova do slova skopíroval bez jej vedomia rigoróznu prácu od inej študentky a získal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie