Denník N

High 5ive: Pozrite sa na svet cez okná iných ľudí. A pridajte svoj výhľad

Foto - WindowSwap
Foto – WindowSwap

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Máločo je také osobné ako pohľad z vlastného okna. Je to váš privátny výrez skutočnosti a zároveň celý svet v malom. Súkromný zážitok, vyhradený vám a blízkemu okoliu. Preto ma tak nadchol projekt WindowSwap. Stránka, na ktorej sa môžete preklikávať výhľadmi z okien ľudí po celom svete. A pridať pre svetové obecenstvo aj svoju panorámu.

Idea zrejme vznikla pod vplyvom karantény, keď mnohým zostalo len sedenie pri okne. Prečo teda túto skúsenosť nezdieľať? To fascinózum však funguje aj mimo korony. Nevidíte ľudí, ale cítite ich blízkosť. Ste s nimi. Surfujete po parapetoch sveta a napadne vám, čo máme všetci spoločné – že nikto by nechcel mať z okna výhľad na zničený svet.

*

V súvislosti s pandémiou dostal nápad aj Robert Speker. Pracuje v londýnskom dome dôchodcov Sydmar Lodge Care Home a jeho úlohou sú aktivity pre obyvateľov zariadenia. Tí sú už štyri mesiace v karanténe, a teda odstrihnutí od sveta. Posedenia pri čaji ich už nemusia baviť, a preto Speker zosnoval čosi extravagantnejšie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie