Denník N

Predstieral, že zastupuje Stredoafrickú republiku. Beckerov príbeh od Wimbledonu po bankrot

Foto - TASR
Foto – TASR

Juniorský víťaz Wimbledonu 1985 bol starší ako víťaz seniorského turnaja. Tým bol Boris Becker.

17-ročný Nemec pár týždňov pred Wimbledonom prehral na amatérskom turnaji so 441. hráčom sveta a do Londýna prichádzal ako outsider. Všetkých prekvapil svojím netradičným štýlom hry a ako prvý nenasadený hráč v histórii sa stal wimbledonským víťazom.

Po návrate domov ho v jeho rodnom meste Leimen s 25-tisíc obyvateľmi vítalo vyše 50-tisíc priaznivcov.

V západnom Nemecku finále sledovalo dvadsať miliónov ľudí, medzi nimi aj kancelár Helmut Kohl. Beckerovi poslal gratulačný telegram.

Za titul dostal šek na 130-tisíc libier (143-tisíc eur). Keď sa ho naň opýtali novinári, údajne o sume nevedel. „To je celkom dosť peňazí, že?“ citoval ho denník The Guardian, pričom dodal, že Becker si „chodil po vreckové k trénerovi“.

Odštartoval úspešnú kariéru, no aj nesmierne turbulentný život. Po rozvode s prvou manželkou prišiel o vyše 16 a pol milióna eur a po vyhlásení bankrotu museli dražiť jeho trofeje. Dnes je podľa tenisových komentátorov iba svojím vlastným tieňom.

„Mám nové bedrá. Môj pravý členok je v zlom stave. Väčšinou sa cítim ochabnutý, najmä keď som v lietadle. Tenis si vyžiadal svoju daň,“ povedal podľa portálu Daily Mail.

Keď sláva ustane

Športový psychológ Michal Murárik hovorí, že mladý športovec po veľkom úspechu „zažíva stavy ľahkej derealizácie“.

„Zdá sa mu, akoby bol v sne alebo vo filme. Často nastáva obrovský šok – až po pár dňoch či týždňoch si uvedomí, čo sa vlastne stalo,“ vysvetľuje pre Denník N.

Psychológ tvrdí, „že veľká sláva v detstve, puberte a adolescencii má zväčša negatívny vplyv. Život sa od základu zmení, a to môže byť pre mnohých zničujúce. Platí to najmä pre menej osobnostne stabilných ľudí“.

Beckerovi zomrel pred začiatkom spomenutého Wimbledonu 1985 starý otec, ktorý mu bol veľmi blízky. Hráčov ujo podľa The New York Times povedal, že „by ho to až príliš zarmútilo“, a tak to pred ním rodina tajila.

Podľa Murárika mu mohol titul pomôcť, ale

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ tomascorej13@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

História tenisu

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie