Denník N

Ako prišiel oligarcha o ikonu a prečo sa impérium Juraja Širokého scvrklo tak, že si už Slovan nemôže dovoliť

Juraj Široký. Foto - TASR
Juraj Široký. Foto – TASR

Kúpu hokejového klubu HC Slovan Bratislava v minulosti ohlasovalo viacero investorov, nakoniec však zámery padli. Teraz už Juraj Široký svoj klub s vysokou pravdepodobnosťou naozaj predá, a to spolumajiteľovi jednej z najcennejších slovenských firiem ESET Rudolfovi Hrubému (vlastní aj podiel v Denníku N).

Na všetkom sú už dohodnutí, nový vlastník preberá aj dlhy voči hráčom, aj za prenájom štadióna. Stačí len oficiálne podpísať zmluvu.

Slovan prežil šesť rokov takmer permanentných dlhov. Navyše posledný rok ukázal, že rodina Širokých nedokáže klub udržať v slušnej finančnej kondícii nielen v bohatej ruskej KHL, ale ani v domácej najvyššej extralige.

Širokému sa z klubu po štvrťstoročí, keď v ňom začínal ako sponzor i manažér a neskôr aj ako majiteľ, neodchádza ľahko. Pre slovenských oligarchov sú ich hokejové a futbalové kluby mimoriadne prestížnou záležitosťou. Ťahajú ich aj za cenu nosenia peňazí z iných biznisov. Nielen preto, že ich to baví, ale aj tajne dúfajú, že si tak na verejnosti športovými úspechmi svojich klubov a výchovou mladých športovcov „vyžehlia“ staré hriechy z privatizácie a káuz.

Celé bývalé impérium Juraja Širokého sa však

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika, Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie