Denník N

Britský veľvyslanec: Slovensko podľa našich hygienikov ešte nie je celkom pripravené, aj ja s rodinou pôjdem do karantény

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Britský zoznam červených krajín, na ktorom je aj Slovensko, sa bude pravidelne aktualizovať, ide o rozhodnutie odborníkov na základe rôznych údajov, hovorí Andy Garth. 

Andy Garth v auguste končí ako britský veľvyslanec na Slovensku, strávil tu dlhých šesť rokov. Počas nich ho šokovala vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej či vyjadril sklamanie, keď sa Slovensko nepostavilo za Britániu po útoku v Salisbury.

V nemocnici na Antolskej sa jeho manželke narodili dvojičky.

V rozhovore spomína na noc, keď si Briti zvolili brexit, hovorí, ako sa zmenila zahraničná politika Slovenska s novou vládou, a vysvetľuje, prečo je Slovensko na britskom červenom zozname pre COVID-19.

„Dúfam, že sa to zmení, lebo aj ja s rodinou budem musieť ísť do karantény,“ vraví.

Británia má Slovensko ako jednu z mála krajín EÚ na červenom zozname, ľudia prichádzajúci zo Slovenska do Británie musia ísť do karantény. Môžete vysvetliť prečo?

Je to rozhodnutie britských zdravotníckych úradov, odborníkov, ktorí zohľadnili všetky epidemiologické faktory. Pred pár týždňami prišli k záveru, že Slovensko nie je úplne pripravené na zoznam zelených krajín. Tento zoznam sa bude po dvoch či troch týždňoch znova prehodnocovať, najbližšie 23. júla. Uvidíme, aká bude situácia.

Poznáte detaily, prečo epidemiologická situácia na Slovensku z pohľadu Britov nie je dostatočne dobrá? V počte nových prípadov na počet obyvateľov patríme stále medzi tie lepšie krajiny EÚ. 

Ministerstvo zahraničných vecí Británie sa nepodieľalo na rozhodnutí, rovnako ako slovenské ministerstvo nemalo vplyv na rozhodnutie slovenských hygienikov. Len nás o tom informovali. Majú rôzne údaje, rozprávajú sa s rôznymi ľuďmi.

Čiže je to len na základe epidemiologickej situácie, nemá to nič spoločné s inými témami?

Pokiaľ viem, tak nie, bolo to rozhodnutie hygienikov.

Nie je to otázka reciprocity? Slovensko má tiež Britániu na červenom zozname, aj keď v pondelok sa to zmení a Británia bude patriť k bezpečným krajinám.

Nie je to reciprocita. Ani Slovensko by zrejme automaticky Britániu nezaradilo na zelený zoznam, ak by Británia označila Slovensko za bezpečnú krajinu.

Do Británie sa vraciate v auguste. Ak to stále bude platiť, pôjdete aj vy do karantény?

Áno. Nemám žiadnu výnimku ako diplomat. Ak sa to nezmení, budem musieť aj s manželkou a dvoma deťmi ísť do domácej karantény.

Ako funguje takáto karanténa v Británii?

Budeme sa musieť prihlásiť do aplikácie, známi nám budú nosiť jedlo. Trvalo by to 14 dní. Takže aj sám za seba dúfam, že začiatkom augusta už Slovensko nebude na britskom červenom zozname.

Priemerný počet nových denných potvrdených prípadov COVID-19 v Európe za posledný týždeň. Zdroj – ourworldindata.org

Na Slovensku ste strávili šesť rokov. Ktoré chvíle boli pre vás ako veľvyslanca najťažšie?

Boli dva také momenty. Prvým bola vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky. Bolo to niečo, čo nikto neočakával, Slovensko stále pokladáme za bezpečnú krajinu. Dosť ma to šokovalo. A, samozrejme, mali sme politickú vec v prípade útoku v Salisbury (pokus o otravu bývalého ruského agenta novičokom – pozn. red.), keď Slovensko na rozdiel od mnohých iných krajín nedokázalo podniknúť kroky proti Rusku. Prekvapilo nás to, aj na záznam som povedal, že som bol z toho sklamaný.

Osobne ste vtedy hovorili s Andrejom Dankom, ktorého SNS bola hlavným členom koalície, ktorý odmietol vyhostiť ruských diplomatov. Čím vtedy obhajoval tento krok?

Išlo o súkromnú debatu medzi mnou a pánom Dankom, ale svoj názor na vec vysvetľoval aj v médiách. Zhodli sme sa, že máme na to rôzne názory. Potešilo ma však, že vtedajší prezident Andrej Kiska nás verejne podporil, podobne ako mnohí iní členovia koaličnej vlády, rovnako ako novinári a časť spoločnosti.

Priamo ste vtedy povedali, že ste z toho sklamaný. Bola to tá najmenej diplomatická vec, ktorú ste na Slovensku urobili?

Normálne sa diplomacia najlepšie robí za zatvorenými dverami v súkromí, tak to majú diplomati radi. Sú však chvíle, keď musíte verejne povedať, čo si myslíte. Toto bol jeden z tých vzácnych momentov. Zároveň som vedel, že nie som sám. Bolo veľa ľudí v slovenskej spoločnosti, ktorí boli rovnako prekvapení, že Slovensko nebolo schopné postaviť sa za Britániu.

Zaznamenali to v Británii? Boli politici a diplomati prekvapení naším rozhodnutím?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veľká Británia a brexit

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie