Denník N

Budeme odoberať tituly len plagiátorom? To by bola chyba

Diplomová práca Igora Matoviča. Foto N
Diplomová práca Igora Matoviča. Foto N

Integrita a etika by mala byť ústredným prvkom všetkých aktivít a rozhodnutí (nielen) v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu. 

Autor je člen predstavenstva asociácie European Network for Academic Integrity

V akademickej obci už po stáročia platí, že použitá cudzia myšlienka sa musí citovať. Citlivo to vnímali už autori v antickom Grécku a Ríme.

Plagiátorské škandály na Slovensku svedčia o nízkej úrovni citačnej kultúry. Je to dôsledkom vnímania hodnôt spoločnosťou, nízkeho povedomia o plagiátorstve a o akademickej integrite. Je čo zlepšovať.

Akademická integrita, čiže dodržiavanie etických a profesionálnych princípov, štandardov, postupov a konzistentného systému hodnôt – to sú fundamenty. Je absolútne kľúčové, aby sa v centre vzdelávania, vedy a výskumu vždy nachádzala pravda a integrita. Nemôže ísť o niečo druhoradé, vedľajšie či dodatočné. Integrita a etika by mala byť ústredným prvkom všetkých aktivít a rozhodnutí (nielen) v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu.

Plagiátorstvo je jedným z najvážnejších a zároveň najčastejších akademických pochybení. Tým, že plagiátor neuvedie zdroj, stáva sa zlodejom, ktorý ukradol myšlienku, a klamárom, pretože ju vydáva za svoju. Zlodejovi býva odobratá ukradnutá vec alebo jej ekvivalent a je vrátená pôvodnému majiteľovi a stihne ho trest. Bude stačiť, ak sa plagiátorovi „iba“ odoberie titul získaný porušením akademickej integrity a nebude nasledovať ďalší postih?

Na Slovensku máme platnú citačnú normu STN ISO 690: 2012. Ale to neznamená, že to bola prvá citačná norma, tá má niekoľkých predchodcov, tým najstarším je asi norma STN 01 0197 z roku 1970.

Plagiátorstvo a odoberanie titulov

Odoberanie titulov z dôvodu plagiátorstva nie je v akademickom svete žiadnou novinkou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie