Denník N

Ako urobiť prevod peňazí do zahraničia čo najlacnejšie

Ak idete na dovolenku do Česka či do Maďarska a hotel, kde chcete bývať, žiada zaplatiť zálohu na účet v korunách či forintoch, čaká vás dilema.

Urobiť platbu rýchlo cez internetbanking nie je zložité. No banky si za to počítajú pomerne vysoké poplatky alebo nemusia mať výhodné kurzy. Alternatívou je využiť fintechy, ktoré môžu cezhraničné operácie sprostredkovať lacnejšie.

Ľudia v zahraničí bežne nakupujú online, objednávajú si dovolenky online a platia pritom platobnými kartami. Je to jednoduché a výhodné, nemusia riešiť cudziu menu, kartová spoločnosť prepočíta platbu devízovým kurzom stred.

Avšak nie vždy je platba kartou možná a sú situácie, keď nemožno platiť ani hotovosťou. Napríklad v niektorých menších ubytovacích zariadeniach požadujú od zákazníka zálohu, ak mu majú ubytovanie rezervovať. Tí, ktorí sú zvyknutí na zahraničných turistov, si už často eurový účet otvorili. No niektorí majú len jeden v lokálnej mene.

Aj počas pandémie niektoré obchody prestali dodávať tovar na dobierku, a ak neumožňovali platby kartou, žiadali platiť prevodom. Aj keď sa už situácia uvoľnila, možnosť platiť na dobierku nie všetci obnovili. Zrejme aj preto, že pri tomto type nákupu mávajú vysoký podiel neprebraných zásielok.

Niekoľko dobrých rád:

  • Ak sa dostanete do situácie, že treba poslať peniaze do zahraničia, kde sa neplatí eurom, a nedá sa platiť kartou, pýtajte si

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie