Denník N

Istropolis si zaslúži prestavbu, nie vulgárne búranie, hovoria odborníci na architektúru (anketa + video)

Istropolis. Foto - Olja Triaška Stefanović
Istropolis. Foto – Olja Triaška Stefanović

Nové byty, kancelárske priestory, hotel, no najmä multifunkčná kultúrno-spoločenská hala s niekoľkotisícovou kapacitou – tak má podľa developera Immocap už o pár rokov vyzerať priestor na Trnavskom mýte, kde teraz stojí historická budova Istropolisu.

Bratislavčania sa už roky sporia o to, či budovu bývalého Domu odborov zbúrať alebo ju zachovať.

Developer Immocap, ktorý v lokalite Trnavského mýta postavil obchodné centrum Central a zmodernizoval podchod, minulý týždeň oznámil, že so zachovaním budovy nepočíta a namiesto nej plánuje vybudovať modernú sálu pre približne päťtisíc ľudí.

Spýtali sme sa preto odborníkov na architektúru a zástupcov samosprávy, ako vnímajú prvé vizualizácie Nového Istropolisu a čo hovoria na zbúranie súčasnej budovy (celé odpovede respondentov nižšie v texte).

Foto N – Tomáš Benedikovič

Historici architektúry: Bratislava príde o veľa

Architekt Ján Miloslav Bahna hovorí, že v Istropolise sú ešte „slušne zachované časti, ale bol by problém ich zapracovať do nového komplexu“. Nové centrum, ktoré developer zamýšľa, by podľa neho malo byť prepojené s budovou Novej tržnice či s obchodným centrom Central.

Starý Istropolis zbúrajú, takto to vyzerá vnútri
Autorka: Martina Koník

Podľa historikov architektúry je však Istropolis výnimočná architektúra, ktorú by malo mesto zachovať. „Developer ochudobní Bratislavu aj Slovensko o jednu z najhodnotnejších architektúr a pamiatok modernizmu,“ hovorí historik architektúry Peter Szalay.

„V Helsinkách stojí na brehu jazera kongresové a spoločenské centrum Finlandia. Postavili ho v rovnakom období a v rovnakom architektonickom názore, dokonca na rovnakej materiálovej báze ako bratislavský Dom odborov. Budova má kapacitu 1700 miest na sedenie a viac technických problémov, ale nikomu vo Fínsku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie