Denník N

Ad Miliarda sem, miliarda tam. Toto na seriózny boj vlády s krízou nevyzerá

Ivan Mikloš. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Ivan Mikloš. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Ak Ivan Mikloš píše, že deficit rozpočtu mohol byť nižší minimálne o dve, možno aj o tri miliardy eur, tak o tie dve miliardy de facto už nižší je.

Autor je minister financií a podpredseda vlády SR

Ivan Mikloš sa vo svojom komentári mýli, ak tvrdí, že „pán minister financií, vláda a nakoniec aj parlamentná väčšina totiž míny Pellegriniho vlády započítali dvakrát, raz vo výške dvoch miliárd eur (2,5-percentný deficit namiesto 0,5-percentného) a raz vo výške troch miliárd eur, teda spolu vo výške až piatich miliárd, pričom ich skutočná výška je aj pri započítaní rozpočtových dôsledkov pred voľbami schváleného 13. dôchodku maximálne tri miliardy“.

Prvé, čo treba v tejto súvislosti povedať, je, že 1 percentom HDP dnes nie je 1 miliarda eur. V roku 2020 odhadujeme nominálny HDP na 86,5 miliardy eur. Takže 1 percento HDP predstavuje 865 miliónov eur. Schodok verejnej správy sme odhadli na 11,58 percenta, čo nie je 12 miliárd eur, ako tvrdí Ivan Mikloš, ale len 10 miliárd eur.

Takže ak Ivan Mikloš píše, že deficit rozpočtu mohol byť nižší minimálne o dve, možno aj o tri miliardy eur, tak o tie dve miliardy de facto už nižší je. A keď do toho zahrnieme aj odhadovaný výpadok príjmov vo výške 1,4 miliardy eur, už sme aj za métou troch miliárd.

Druhé, čo treba povedať, je,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie