Denník N

Na poníženie sa pripravte vopred, neraní vás tak veľmi. 7 rád, ako sa brániť pred obťažovaním

Pavel a Jasmína Houdkovci organizujú workshopy, na ktorých ženy učia, ako sa brániť sexuálnym útokom. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Pavel a Jasmína Houdkovci organizujú workshopy, na ktorých ženy učia, ako sa brániť sexuálnym útokom. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Ohraďte sa vždy, keď to je možné, jasne pomenujte, čo sa stalo, a neospravedlňujte sa. Jasmína a Pavel Houdkovci učia ženy, ako sa brániť pred žoviálnymi strýčkami, cudzími mužmi aj kolegami v práci.

Predstavte si klasickú situáciu. Žena požiada kolegu o pomoc, on jej niečo príde vysvetliť k počítaču a pritom ju objíme. Ona sa ohradí, že jej to nie je príjemné, ale on sa namiesto ospravedlnenia naštve a oborí sa na ňu. K tomu sa pridajú kolegyne, pýtajú sa, čo robí, vravia, že „on je taký“ a že sa hádam nič hrozné nestalo.

Žena je v tej chvíli sama proti všetkým. Urobí to aj nabudúce? Niektoré ženy si stoja za svojím aj za cenu osamelosti v kolektíve, iné radšej správanie kolegov pretrpia. Krátkodobo je jednoduchšie to druhé. Dlhodobo sa to však sčíta.

Kolegyniam v práci treba povedať: „Vadí mi to.“ A iba ak má žena chuť, náladu a považuje to za zmysluplné, môže to mužom skúsiť vysvetliť. To sa nemusí podariť a býva to aj nepríjemné, takže do nejakého vysvetľovania sa skôr nepúšťajte. Že vám to nie je príjemné, úplne stačí.

1. Čo ak to nechcem nechať tak?

Zásadné je vopred sa pripraviť na negatívnu reakciu a zmieriť sa s ňou. Potom vás to nebude tak raniť. Ak je pre ženu dôležitejšia osobná sloboda a voľba, koho si do svojej osobnej zóny pustí, platí za to cenu nepríjemných reakcií okolia. Nie je to fér, ale taká je teraz v Česku situácia, hoci sa pomaly zlepšuje.

Najúčinnejšou formou odporu je jasný pokyn. Nepoužívať žiadne eufemizmy, neospravedlňovať sa, neprosiť, nevysvetľovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne zneužívanie

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie