Denník N

Žijú v slobodnej krajine a nie sú ovce. Antirúškari v Amerike sa búria, no stratili Trumpa

Na debatu, či zaviesť rúška pre školákov v Utahu, prišli ľudia bez rúšok. Foto - TASR/AP
Na debatu, či zaviesť rúška pre školákov v Utahu, prišli ľudia bez rúšok. Foto – TASR/AP

Nahnevaní Američania rúška nenosia, lebo im to „berie slobodu“.

Istý Američan v máji nakupoval v obchodnom dome Costco, keď ho zamestnanec predajne upozornil, že si musí nasadiť rúško. On odmietol, namiesto toho ho začal nahrávať a povedal mu, aby pozdravil jeho 3-tisíc followerov na Instagrame.

„Rúško si nenasadím, keďže som sa zobudil do slobodnej krajiny,“ povedal Američan na videu, ktoré sa objavilo na Reddite.

Zamestnanec necúvol, vzal mu plný nákupný vozík s toaletným papierom navrchu a poslal ho von z predajne.

Vyhodený Američan svoje rozhodnutie obhajoval pre TMZ. „Mám skur… právo nenosiť rúško. Nie je to o nosení rúška, je to o kontrole. Nie som skur… ovca,“ povedal.

Utrel si nos do trička

Spojené štáty sú krajinou, ktorú COVID-19 zasiahol najviac, no aj po skoro 4 miliónoch potvrdených prípadov a 141-tisíc oficiálnych obetiach je tu veľká skupina Američanov, ktorí odmietajú nosiť rúška.

Hovoria si podľa BBC antirúškari a ich argumenty sa pohybujú od toho, že COVID-19 je len obyčajná chrípka, až po to, že nosením rúška prichádzajú o svoju slobodu.

Mnohí z nich prišli aj na verejné zasadnutie miestnej samosprávy v Utahu, kde mali prebrať, či bude zakrývanie tváre povinné pre miestnych školákov. Utah patrí k štátom, kde posledné týždne išiel počet prípadov hore.

Hoci na zasadnutí mali byť v rúškach a sedieť na vyznačených sedadlách, aby dodržiavali odstup, miestnosť bola naprataná ľuďmi. Len pár z nich malo zahalenú tvár.

„Toto je presný opak toho, čo by sme mali robiť,“ povedal jeden zo zástupcov okresu, ktorí napokon presadili odročenie zasadnutia. Publikum reagovalo bučaním.

Niektorí odporcovia rúšok zašli ešte ďalej. V Michigane zadržali jedného dôchodcu po tom, čo si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie