Denník N

Štvrtá Tour, štvrtý zelený dres. Na anti-Sagan pravidlá reagoval ešte lepším výkonom

Peter Sagan v zelenom tričku pre najlepšieho špurtéra Tour de France 2015. Foto - AP
Peter Sagan v zelenom tričku pre najlepšieho špurtéra Tour de France 2015. Foto – AP

Celkovým víťazom a zároveň najlepším vrchárom Tour sa stal britský pretekár tímu Sky Chris Froome.

Tohtoročné preteky Tour de France veľa prekvapení nepriniesli. Celkovým víťazom sa stal suverénne Brit Chris Froome, ktorého celý čas podporovali tímoví kolegovia zo Sky. Druhé miesto a biely dres pre celkového víťaza do 25 rokov získal Nairo Quintana. Víťaz Giro d´Italia Alberto Contador si sen o ovládnutí oboch pretekov nesplnil.

Slovenský cyklista Peter Sagan tentoraz ukázal, že jeho dominantou nie sú iba šprinty. Bojovať o body i popredné miesta dokázal aj v horách. Zvíťaziť sa mu nepodarilo ani raz, no určite bol jedným z najväčších bojovníkov na Tour. Až 11-krát sa umiestnil medzi piatimi najlepšími v etape, päťkrát bol druhý.

Zelený dres a triumf v bodovacej súťaži získal s 66-bodovým náskokom. Prvé dve miesta v súťaži vrchárov obsadili rovnako ako v celkovom hodnotení Froome a Quintana, tretí skončil Francúz Romain Bardet.

„Som veľmi šťastný. Od začiatku tohto ročníka to boli veľmi tvrdé súboje a moja úloha v tíme bola iná ako v predchádzajúcich rokoch. Som rád, že som nespadol a že si opäť odveziem zelený dres. Som spokojný aj s výkonom, ktorý som predviedol. Bolo to pekné a dôležitá skúsenosť ísť s Albertom Contadorom. Je to veľký šampión. Tento ročník som si poriadne užil,“ povedal Sagan po poslednej etape, v ktorej skončil v záverečnom špurte na siedmom mieste.

Peter Sagan potvrdil svoju úlohu zabávača Tour de France aj na pódiu.

http://gfycat.com/OfficialImprobableGerbil

Contador – Saganova brzda

Saganove úspechy sa očakávali najmä v prvej polovici Tour, úvodných deväť etáp bolo prevažne rovinatých. Hneď v druhej bolo jasné, aká je stratégia Tinkoff-Saxo. Sagan mal za úlohu ťahať Contadora, no napriek tomu dokázal bojovať aj v záverečných šprintoch.

Internetom koloval vtip: „Všetci na Tour majú dve brzdy, Sagan má tri. Prednú, zadnú a Contadora.“ Realitou bol až do 14. etapy. Sagan dovtedy zaznamenal šesť pódiových umiestnení, štyri druhé miesta, dve tretie a dvakrát skončil štvrtý. Vtedy si ruský majiteľ tímu Oleg Tiňkov uvedomil, že Contador je po výhre Giro unavený a na žltý dres jednoducho nemá.

„Máme príležitosť vyhrať nejaké etapy. Našimi cieľmi sú teraz zelený dres, etapové víťazstvá, pódiové umiestnenia,“ povedal. Škoda, že si tento fakt neuvedomil skôr. Sagan strácal mnoho síl s Contadorom a v záverečných špurtoch nemal od svojho tímu podporu ako jeho konkurenti.

Štyri úniky a stíhací zjazd

Cenné body z horských etáp zaručili Saganovi zisk zeleného dresu napriek zmenám v systéme bodovania oproti minulému roku. Organizátori chceli zdramatizovať súťaž, no výrazne naklonili bodovanie v prospech víťazov rovinatých etáp. Tento rok získali 50 bodov oproti vlaňajším 45, druhí dostali 30 namiesto 35 a tretí 20 namiesto 30.

Peter Sagan ukázal, že jeho silnou stránkou nie je iba špurt, a v štyroch horských etapách za sebou bol v úniku. Rozhodujúci náskok pred Greipelom a ďalšími si vytvoril práve v týchto etapách – vyhral tri šprintérske prémie a v jednej skončil tretí. Vďaka únikom si ďalšie body pripisoval aj za dobré umiestnenia v cieli.

V 16. etape zasa Sagan potvrdil, že titul juniorského majstra sveta v horskej cyklistike je oprávnený. V 10-kilometrovom zjazde z Col de Manse išiel rýchlosťou viac než 75 km/h a na vedúceho Rubéna Plazu stiahol v záverečných 12 kilometroch až 30 sekúnd.

Saganov zjazd z Col de Manse:

https://www.youtube.com/watch?t=190&v=UHgeNu5Gq-c

V Alpách nevládal

Sagan po úspechu v Pyrenejách cez deň voľna svojím typickým polovtipom povedal, že by mu vyhovovalo, ak by sa pokračovalo bez prerušenia. Toto tvrdenie veľmi rýchlo oľutoval. V Alpách nevládal, držal sa v skupine za pelotónom a s bolesťami v nohách bol rád, že prišiel do cieľa.

„Potrebujem voľný deň! Nečakal som, že budem v stúpaniach tak trpieť. Štyri dni som bol v únikoch a dnes som sa o to tiež pokúšal, no nevyšlo to. Počas dňa sa to vôbec nezlepšovalo, zostali ešte ďalšie dva ťažké dni. Ak to pôjde ako dnes, bude ma to veľmi bolieť,“ povedal po 18. etape, v ktorej skončil až na 137. mieste.

Vlk z Wall Street

Aj keď Sagan tento rok nevyhral na Tour de France ani jednu etapu, pozornosť sa často upierala viac naňho ako na samotných víťazov. Rolu zabávača potvrdzoval v televíznych rozhovoroch po pretekoch. Froomeovi sa snažil sklopiť šilt na čiapke, pridal sa do jeho rozhovorudo záberu vošiel aj svojmu bývalému tímovému spolujazdcovi Nibalimu.

Najväčšiu pozornosť si získal v cieli 16. etapy, keď si pri prejazde cieľom hrdo búchal po hrudi. „Poznáte to? Je to z filmu Vlk z Wall Street.“ Gesto odkazovalo na scénu s Leonardom di Capriom.

Tiňkov sa mohol tešiť popularite pretekára, no víťazstvo mu stále chýbalo. Keď v 13. etape skončil Sagan už po štvrtýkrát druhý, od hnevu rozbil televízor. „Tím ťažko pracoval, mal dobrú pozíciu. Chýba karma,“ napísal Rus na Twitteri.

Peter Sagan si búcha do hrude v cieli 16. etapy:

http://gfycat.com/HeavyEarnestCrab

Močom do tváre

Štrnástu etapu poznačil nepríjemný incident, po Chrisovi Froomeovi hodil divák pohár s močom. „Niekto mi hodil do tváre pohárik s močom a kričal po mne ‚doper‘, čo je veľký omyl,“ povedal dvojnásobný víťaz Tour de France.

Froome nebol medzi fanúšikmi veľmi populárny, v 19. etape mu jeden z nich napľul do tváre. Jeho tímový kolega zo Sky Richie Porte dodal, že aj on sa stal terčom útoku. Počas horskej etapy v Pyrenejach ho neznámy muž udrel do tváre.

Pri Froomeovi sa v médiach špekulovalo o dopingu. Schopnosti a výkonnosť britského lídra Tour de France na Twitteri spochybnil Lance Armstrong: „Froome, Porte, (tím) Sky sú očividne veľmi silní. Príliš silní na to, aby boli bez dopingu? Nepýtajte sa ma na odpoveď, nemám tušenie.“

Fanúšik vpravo v bielom tričku a bielom klobúku opľul Froomea:

http://gfycat.com/WelldocumentedAccomplishedKissingbug

Odstúpenia – zlomeniny, únava i doping

Na štarte prvej etapy stálo 198 pretekárov, cieľom v Paríži ich prešlo už iba 160. Prvýkrát v histórii Tour odstúpili až dvaja pretekári v žltom drese. Po tretej etape Fabian Cancellara, ktorý v hromadnom páde preletel cez riadidlá do priekopy a utrpel zlomeniny stavcov. Tony Martin sa zaplietol do pádu tesne pred koncom šiestej etapy, zlomil si kľúčnu kosť a musel podstúpiť operáciu.

Zo Saganovho tímu nedokončili až traja pretekári. Dvojnásobnému víťazovi Giro d´Italia Ivanovi Bassovi diagnostikovali rakovinu semenníka a ihneď musel podstúpiť operáciu. Paradoxne, chorobu odhalili náhodne po jeho páde. Dánsky cyklista Michael Valgren odstúpil pre infekciu dýchacích ciest a po páde a následnom zranení kolena skončil aj špurtérsky kolega slovenského šampióna Daniele Bennati.

S Tour sa predčasne rozlúčil pre zdravotné problémy v 17. etape jeden z hlavných favoritov Tejay van Garderen, ktorý bol v tom čase na treťom mieste celkového hodnotenia. Niekoľko minút po ňom dosúťažil aj poľský majster sveta Michal Kwiatkowski.

Netradičné vylúčenie z Tour postihlo Eduarda Sepulvedu. Roztrhol si reťaz, zosadol z bicykla, ale mechanické auto jeho tímu Bretagne Seche zastavilo asi 300 metrov pred ním, a tak nasadol do auta konkurenčnej stajne AG2R.

Preteky poznačil jeden dopingový priestupok. Dopustil sa ho taliansky jazdec tímu Katusha Luca Paolini, ktorý mal pozitívny test na kokaín. Paolini plnil úlohu podporného jazdca vrchára Joaquima Rodrigueza a šprintéra Alexandra Kristoffa.

Po hromadnom páde v 3. etape odstúpili pre zranenia štyria pretekári:

http://gfycat.com/PossibleMasculineHarlequinbug

Celkové hodnotenie

celkovo

Bodovacia súťaž

body

Vrchárska súťaž

vrchari

Peter Sagan v jednotlivých etapách

# Etapa Vzdialenosť
Poradie Body
21 Sèvres › Paris Champs-Élysées 109,5  7  12
20 Modane › l’Alpe d’Huez 110,5 98
19 St-Jean-de-Maurienne › La Toussuire 138 51
18 Gap › St-Jean-de-Maurienne 186,5 137
17 Digne-Les-Bains › Pra-Loup 161 91 15
16 Bourg-de-Péage › Gap 201 2 45
15 Mende › Valence 183 4 38
14 Rodez › Mende 178,5 5 37
13 Muret › Rodez 198,5 2 31
12 Lannemezan › Plateau de Beille 195 122 15
11 Pau › Cauterets 188 100 17
10 Tarbes › La Pierre-Saint-Martin 167 158 9
9 Vannes › Plumelec (časovka) 28 4
8 Rennes › Mûr-de-bretagne 181,5 4 26
7 Livarot › Fougères 190,5 3 29
6 Abbeville › Le Havre 191,5 2 39
5 Arras › Amiens 189,5 2 41
4 Seraing › Cambrai 223,5 3 30
3 Antwerpen › Huy 159,5 27 9
2 Utrecht › Neeltje Jans 166 2 39
1 Utrecht › Utrecht (časovka) 13,8 19

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie