Denník N

Neverte mýtom: ženy nerozprávajú viac ako muži, rozdiely sú minimálne

Spomedzi 56 prieskumov len dva uviedli, že ženy vyslovia za deň viac slov.

Vyzerá to tak, že ženy a muži napokon nie sú až takí rozdielni, ako sa všeobecne verí. Minimálne, pokiaľ ide o rozprávanie. Hoci v západnej kultúre je pomerne rozšírený predsudok, že ženy toho majú na srdci a aj na jazyku viac ako muži, neexistuje prakticky žiaden seriózny výskum, ktorý by to potvrdzoval.

Ukázalo sa totiž, že v roku 2006 publikovaná kniha Female Brain (v češtine vyšla ako Proč ženy myslí tak, jak myslí) autorky Louann Brizendine, v ktorej sa uvádza, že ženy povedia cez deň okolo 20-tisíc slov, kým muži len okolo sedemtisíc, sa v tomto tvrdení nevie odvolať na nijaký relevantný zdroj.

Všimol si to aj profesor lingvistiky Mark Lieberman, a keď sa mu podarilo dokázať, že Brizendine čerpala túto informáciu z motivačnej publikácie, autorka chybu priznala a sľúbila, že v ďalších vydaniach jej knihy sa toto tvrdenie už neobjaví.

Lenže medzitým sa informácia, že ženy povedia cez deň takmer trikrát viac slov ako muži, šírila nielen v médiách, ale odvolávali sa na ňu aj viaceré kapacity. Zapadala totiž do síce opakovane vyvrátenej, ale kedysi obľúbenej a dodnes prežívajúcej schémy „muži sú z Marsu, ženy z Venuše“.

Čo hovoria fakty

Zabudnime na planéty a pozrime sa na to, čo sa naozaj dá vyčítať z prieskumov a dokázať. BBC v staršom článku o tom, ako sa dá „odmerať“, koľko ľudia rozprávajú, uvádza, že existuje viacero metód.

„Môžete ľudí pozvať do laboratória, zadať im tému na diskusiu a nahrávať ju. Alebo sa môžete pokúsiť o to, aby si každý deň nahrávali svoje domáce konverzácie. Môžete spočítať, koľko slov sa povedalo, koľko času kto strávil rozprávaním, koľkokrát sa každá osoba zapojila do diskusie a koľko slov priemerne povedala vo svojom diskusnom príspevku.“

Aj keď výskumné metódy sa líšili, metaanalýza 56 prieskumov na túto tému ukázala, že len dva z nich uviedli, že ženy rozprávali viac ako muži, kým v tridsiatich štyroch vyšlo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie