Denník N

Farárka Polcková na Pride: Ak by som mlčala, bola by som zbabelá a falošná

Evanjelická farárka Anna Polcková počas svojho príhovoru na Dúhovom Pride 2020. Uverejnený bol v sobotu 25. júla večer. Foto - Dúhový Pride
Evanjelická farárka Anna Polcková počas svojho príhovoru na Dúhovom Pride 2020. Uverejnený bol v sobotu 25. júla večer. Foto – Dúhový Pride

Prejav evanjelickej farárky Anny Polckovej, ktorý odznel na Dúhovom Pride 2020.

Milí priatelia a priateľky, bratia a sestry,

mottom tohtoročného Medzinárodného dňa proti homofóbii a transfóbii bolo „Nechceme viac mlčať“. Aj mnohé lesby, gayovia, bisexuáli a transrodoví ľudia na Slovensku mlčia. Majú na to dôvody. Vedia, že ak by sa k svojej identite hlásili, mohlo by to priniesť nepríjemné následky.

Viem o mužoch a ženách v rôznych povolaniach, ktorí si myslia, že o tom hovoriť netreba, veď ich sexuálny život je ich osobná vec. Majú pravdu. Podarilo sa im zariadiť si život v prostredí, v ktorom je ich partnerstvo akceptované. Úprimne sa s nimi teším. Mnohí kvôli tomu opustili svoje pôvodné rodiny a domovy a presťahovali sa do veľkých miest alebo zahraničia. To, že o tom nehovoria, rešpektujem.

Ale poznám aj veľmi veľa tých, ktorí to šťastie žiť svoj partnerský život v súlade s tým, ako boli stvorení, nemali. Mlčia stále. A mlčky, potichu trpia.

Pozvanie prihovoriť sa vám som prijala preto, lebo ja už mlčať nechcem. Po tom všetkom, s čím sa mi zdôverili a zdôverujú LGBT ľudia, mlčať nemôžem. Bola by som zbabelá a falošná. Mojou úlohou je hovoriť o Bohu – láske každému človeku. Mojím poslaním je viesť ľudí k tomu, aby sa vedeli prijímať a rešpektovať sa tak, ako ich prijíma a rešpektuje Boh. Písmo sväté učí, aby sme v tomto svete zápasili o pravdu a spravodlivosť, vedeli sa zastať slabých a znevýhodnených. A ja ho beriem vážne.

Preto nemôžem mlčať. Vidím, že LGBT ľudia sú v našej spoločnosti a cirkvi vedení k životu v samote a dokonca k tomu, aby sa pre ňu sami rozhodli. Nedokážem mlčať, ak viem, že o svojich snoch, očakávaniach a strachoch nemôžu hovoriť slobodne. Tvrdia, že keď sa o to pokúsia, bývajú vystavení prejavom verbálneho aj neverbálneho odporu, agresivite, mentorovaniu kresťanov, ktorí chcú o tom, ako majú žiť, rozhodnúť za nich a považujú to za vôľu Božiu. Keby som mlčala aj ja, bola by som zbabelá a falošná.

Preto chcem byť hlasom tých, ktorí mlčia, lebo sa hovoriť boja. Hlasom mladých ľudí, ktorí majú strach povedať o tom, akí sú a koho chcú milovať, vlastným rodičom. Hlasom LGBT ľudí, ktorí podliehajú tlaku a vstupujú do manželstva napriek tomu, že cítia niečo iné.

Chcem hovoriť za vás, lesby, gayovia, bisexuáli, transrodoví ľudia, ktorí ste presvedčení, že o tom, akí ste sa narodili a koho milujete, musíte mlčať, inak riskujete zahanbenie, ponižovanie, šikanu. Za to, že ste umlčiavaní programovo, systematicky a dokonca v mene Božom, sa hanbím. Považujem to za nespravodlivé. Neláskavé. Považujem to za porušenie najdôležitejšieho prikázania – prikázania lásky.

Myslím na to, čo prežívate, ak väčšina vašich spolužiakov a priateľov chváli Boha za to, že našli svojho partnera či partnerku a že sa milujú, ale od vás sa očakáva, že sa do hľadania lásky ani nepustíte, lebo vy by ste tým hrešili.

Verím, že raz budete môcť nielen v zahraničí, nielen v Bratislave a vo veľkých mestách, ale tam, kde budete chcieť, nielen inkognito, tajne, ale otvorene a slobodne žiť aj vy v trvalom, stabilnom vzťahu, tak ako väčšina z nás.

Spolu s mojimi kolegami a kolegyňami, členmi a členkami presbyterstva vo Veľkom kostole chceme podnietiť interdisciplinárnu diskusiu. Veríme, že bude smerovať k zmene. K tomu, aby sme doterajší postoj voči vzťahom, ktoré stoja na láske ako tej najkonzervatívnejšej hodnote, prehodnotili. V spoločnosti aj v cirkvi.

Chcem vás povzbudiť k viere a nádeji, že sa raz aj vaše sny o láske v našej krajine stanú skutočnosťou. Nevzdajte to!

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

LGBTI+

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie