Denník N

Čína mieri na Mars. Ide o demonštráciu technologickej sily a dobývanie si pozície vo vesmíre, vraví astronóm

Štart 23. júla o štart o 6.41 SELČ prebehol úspešne. Foto – TASR/AP
Štart 23. júla o štart o 6.41 SELČ prebehol úspešne. Foto – TASR/AP

Čína chce k Marsu vyslať naraz orbiter, lander (pristávacia plošina) a rover (vozidlo), čo iní ešte nespravili. Cieľom misie Tianwen-1 bude pátrať aj po známkach života.

Po nedeľnom štarte sondy Nádej Spojených arabských emirátov mieri k Marsu ďalšia misia, tentoraz čínska. Volá sa Tianwen-1, voľne ako „pátranie po nebeskej pravde“, a na červenej planéte bude skúmať miestnu atmosféru, povrch aj horniny do hĺbky 100 metrov. Bude hľadať vodu aj známky života.

Pôjde o dosiaľ najhlbšiu výpravu Číny do vesmíru. Minulý rok v januári pristáli Číňania na odvrátenej strane Mesiaca, no cesta na Mars je tisíckrát dlhšia a pristátie na červenej planéte je oveľa zložitejšie.

Štart je naplánovaný na 23. júla (aktualizované: štart o 6.41 SELČ prebehol úspešne).

Ide o vôbec prvú misiu v dejinách, ktorá chce na Mars vyslať naraz orbiter, rover (vozidlo) a lander (pristávacia platforma).

„Úspešné pristátie by Čínu zaradilo do elitnej spoločnosti,“ cituje magazín Science kozmického inžiniera Masona Pecka z Cornellu.

Informácie taja, boja sa neúspechu

O misii sa toho veľa nevie, keďže čínska vesmírna agentúra vedcom nepovolila, aby o nej s médiami hovorili. V Číne si zrejme uvedomujú, že ide o veľmi riskantný projekt, ktorý sa môže skončiť neúspechom. Krajina sa zrejme pochváli až v prípade, že sa všetko podarí.

Z 18 doterajších misií na Mars s landerom alebo roverom bolo úspešných len

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Vereš je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Technológie

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie