Denník N

Ako sme na tom s testovaním alebo koľko testov denne je dosť

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Utešovať sa, že naše nízke čísla denných prírastkov COVID-19 sú reálne, by bolo naivné a nezodpovedné. 

Autorka je epidemiologička

Prehľad situácie o výskyte ochorenia COVID-19 v našej populácii sa odvíja od denného počtu nových prípadov. Ten však do veľkej miery závisí od toho, koľko denne urobíme testov.

Koľko je dosť?

Koľko testov denne je dosť a či je to dosť na zachytenie všetkých prípadov COVID-19, to je diskusia, ktorá prebieha od marca tohto roku. Presné požadované číslo sa nedá odhadnúť, dôležité je, aby sme vykonanými testami zachytávali väčšinu nosičov nového koronavírusu a následne ich izolovali.

Pri hodnotení, či testujeme dosť, sa môžeme na situáciu pozrieť z dvoch uhlov pohľadu.

Kvantita

Jedným ukazovateľom je kvantita. Už vieme, že nie je možné určiť konkrétny žiaduci počet denne vykonaných testov, ale môžeme sa porovnať s inými krajinami. Medzinárodne sledovaný indikátor je počet vykonaných testov prepočítaný na jeden milión obyvateľov—zverejňuje ho stránka Worldometer.

Tam sme dosiahli momentálne hodnotu takmer 44-tisíc na milión obyvateľov. S týmto počtom nepatríme medzi najaktívnejšie krajiny. Pred nami sú v rámci Európy napríklad Rumunsko (vyše 50-tisíc), Česká republika (vyše 58-tisíc), Slovinsko (takmer 59-tisíc),  Nemecko (82-tisíc), Estónsko (86-tisíc), Lotyšsko (96-tisíc), Španielsko (128-tisíc). Za nami sú napríklad Maďarsko (32-tisíc), Bulharsko (takmer 30-tisíc), Albánsko (takmer 11-tisíc).

Nedostatkom však nie je len samotný denný počet vykonaných testov, ale aj to, ak výrazne osciluje – v jeden deň 2000, v ďalší (cez víkend) menej ako 100. Takto naozaj nemôžeme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie