Denník N

O skrytých úmysloch katolíckej pravice

Konzervatívci na Slovensku používajú rovnakú taktiku ako ich predchodcovia v Spojených štátoch.

Autor je filozof, publicista a bývalý politik

V tej horúčkovitej, vyhecovanej vojne fundamentalistov o kultúrno-etické otázky ide veľmi málo o vieru, zbožnosť, spásu, o otázky večného života či zatratenia tak, ako by mohli a mali prebiehať v intímnom vnútornom dialógu s Bohom. Historicky išlo a ide aj dnes o symbiózu straníckych politík a cirkevnej agendy.

Celá tematika nabrala fundamentalistický charakter a šírila sa z USA od 70. rokov. Paradoxne, americkí republikáni pôvodne podporovali tak rovnosť žien, ako aj slobodu voľby (interrupcie) a skôr zdržanliví boli demokrati s tradične katolíckym voličstvom na svojej strane.

Nixon, Ford, Bush senior boli pôvodne za slobodu voľby. Reagan ako kalifornský guvernér podporil Abortion Act. Republikáni prirodzene podporovali individuálne rozhodnutie ženy v ich permanentnej opozícii voči zasahovaniu štátu do súkromných vecí. Protestantské cirkvi zakladali nemocničné zariadenia prevádzkujúce prerušenie tehotenstva. Situácia sa nezmenila z duchovných dôvodov: republikáni sa rozhodli prebrať demokratom katolícke voličstvo. A posilniť svoju pozíciu aj medzi evanjelizačnými fundamentalistami.

Ideológovia (Pat Buchanan, Charles Colson a potom volební stratég Paul Weyrich) zápasili s problémom ako získať cirkvi „en bloc“, a tak hľadali to, čo by ich mohlo všetky spojiť. Nezabúdajme, že v USA prebieha medzi cirkvami neľútostný konkurenčný boj ako medzi podnikmi. Týmto spoločným menovateľom sa stala protiinterrupčná rétorika, hnutie „za život“ (pro-life) a boj proti ERA (Equal Rights Amendment – pokus ústavne ukotviť rovnosť žien).

Nechcem ísť do amerických detailov: realita je taká, že sa republikánom nepodarilo prelomiť rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktoré potvrdilo ústavné právo ženy na interrupciu (1973). A tak sa uchýlili k taktike, ktorá je teraz živá a používaná na Slovensku: obštrukcie. Ako čo najviac

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie