Denník N

Čo je catcalling alebo upskirting? Foriem sexuálneho obťažovania je veľa, hovoriť o ňom je zložité

Ilustračné foto – Unsplash/Mihai Surdu
Ilustračné foto – Unsplash/Mihai Surdu

So sexuálnym obťažovaním sa aspoň raz v živote stretla takmer polovica európskych žien. Napriek tomu sa o ňom nehovorí alebo sa zľahčuje, lebo sa stalo normou.

Český Deník N preto vlani v lete oslovil desiatky žien z rôznych sociálnych skupín, regiónov a povolaní. Tridsaťpäť z nich opísalo svoje zážitky, ktoré si často pamätajú celé roky. V situáciách, keď ich niekto obťažoval, sa cítili bezmocne a ponížene.

Čo však vlastne sexuálne ponižovanie je a ako ho rozoznáme?

Hranica je často veľmi tenká

„Stalo sa mi ,len‘ to, že za mnou prišiel v supermarkete muž, stlačil mi zadok, a keď som naňho začala kričať, čo si to dovoľuje, tak na ňom bolo vidieť, že takúto reakciu nečakal, a začal ma upokojovať, že to bolo omylom. Inak sa mi podobné veci vyhýbajú, pretože nenosím výstrihy ani sukne,“ opisuje jeden z bežných príkladov sexuálneho obťažovania Tereza Axmannová z Brna.

Rôzne podoby obťažovania sa týkajú predovšetkým žien, v oveľa menšej miere mužov.

Zahŕňajú oplzlé vtipy, potľapkávanie po zadku, nemiestne komentovanie postavy a oblečenia, zízanie do výstrihu, zasielanie nevyžiadaných pornografických materiálov. Ešte horšie je obchytávanie na intímnych miestach, nátlak, prenasledovanie alebo vydieranie.

Podľa advokátky Lucie Hrdej, ktorá zastupuje obete sexuálneho násilia, je však hranica medzi obťažovaním a násilím veľmi tenká a vždy záleží na konkrétnej situácii.

„Ak vám niekto strčí ruku pod sukňu medzi nohy, z pohľadu trestného práva je to už pokus o znásilnenie. A je jedno, či to myslel zo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne zneužívanie

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie