Denník N

Bez ľadu uhynú hladom. Väčšina polárnych medveďov vymizne do konca storočia, tvrdí štúdia

Medveď biely. Foto – TASR/AP
Medveď biely. Foto – TASR/AP

Hrozí, že v roku 2100 prežijú medvede biele iba na Ostrovoch kráľovnej Alžbety.

Zábery medveďov bielych (polárne medvede) zúfalo hľadajúcich potravu sa stali jedným zo symbolov klimatickej zmeny. V dôsledku topenia morského ľadu medvede prichádzajú o svoje prirodzené prostredie a prístup k tuleňom, hlavnému zdroju svojej potravy.

Vedci skúmali demografický vývoj populácií medveďa bieleho v rokoch 1979 až 2016 a v novej štúdii publikovanej tento týždeň v časopise Nature Climate Change tvrdia, že väčšina medveďov vyhynie do roku 2100. Prežije len niekoľko menších populácií žijúcich v najsevernejších oblastiach Arktídy.

Svetový fond na ochranu prírody (WWF) odhaduje, že v Arktíde žije 22- až 31-tisíc medveďov bielych, ktoré vedci rozdelili do devätnástich subpopulácií. Podľa štúdie je veľmi pravdepodobné, že už do roku 2040 budú mať prvé z nich problémy s reprodukciou, čo povedie k lokálnemu vymieraniu.

„Je veľmi malá šanca, že medvede biele prežijú kdekoľvek na svete, možno okrem jednej malej populácie na severe Arktídy, ak bude uvoľňovanie emisií skleníkových plynov pokračovať tak ako doteraz,“ povedal podľa denníka The New York Times vedúci štúdie Péter Molnár z univerzity v Toronte.

Bez ľadu neprežijú

Výskumníci pracovali s dvoma možnými scenármi vývoja uvoľňovania emisií, ale ani jeden z nich nevyzerá pre budúcnosť medveďov bielych dobre. Ak nepríde k zmene,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Teraz najčítanejšie