Denník N

Matovič viac ako hodinu odolával výzvam, aby zverejnil diplomovku

Igor Matovič obhajuje svoju diplomovku. Foto - TASR
Igor Matovič obhajuje svoju diplomovku. Foto – TASR

Igor Matovič postavil svoju obhajobu na útokoch na novinárov a na tom, že doteraz nevedel o tom, že vo svojej diplomovke vykrádal texty.

Útočil na novinárov, obviňoval ich z konšpirácie a z toho, že o jeho plagiáte napísali úmyselne preto, aby ho kompromitovali v Bruseli.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) na tlačovej konferencii postavil obranu svojej diplomovej práce z roku 1998 na tvrdení, že doteraz ani len netušil, že ukradol cudzie texty. „Plagiát je niečo, kde vedome necitujete autora,“ vyhlásil a veľakrát zopakoval, že to nerobil úmyselne.

Video: Ako Matovič vysvetľuje svoju diplomovku (autorka: Michaela Barcíková)

Dlhá tlačová beseda

Viac ako hodinu a pol sa novinári premiéra pýtali, či zverejní svoju diplomovú prácu, aby sa mohla verejnosť o rozsahu jeho plagiovania presvedčiť sama. „Pýtame sa priamo: áno alebo nie? Dajte nám priamu odpoveď.“

Matovič sa otázke vyhýbal a súhlas na zverejnenie nedal, na záver tlačovky to vysvetľoval aj tým, že tak nespraví preto, že mu novinári skákali do reči. Diplomová práca je momentálne dostupná len na nahliadnutie v knižnici Fakulty managementu Univerzity Komenského a bez súhlasu jej autora nie je možné fotografovať jej obsah, iba úvodné strany.

„Zverejnením diplomovky nikoho nepresvedčím, že som 22 rokov žil s tým, že som nevedel, že som niečo ukradol,“ tvrdil Matovič.

Premiér tiež priznal, že svoju prácu pred odovzdaním zrejme ani nevidel. „Ja neviem, nepozeral som si diplomovku,“ tvrdil. „Vy ste ju ani v roku 1998 nevideli?“ pýtali sa novinári. „Predpokladám, že možno ani nie,“ odpovedal premiér. Dodal, že diplomovku vytlačil a išiel si ju obhájiť.

Foto – TASR

Porovnanie s knihami, s ktorými pracoval, ukázalo, že okrem úvodu a záveru celú diplomovú prácu vykradol z dvoch publikácií. Jednu z nich vôbec necitoval, druhú len pri dvoch odsekoch. Publikácie okrem toho spomenul iba pri grafoch a tabuľkách.

Premiér tvrdí, že ak mu parlament na parlamentnej schôdzi vo štvrtok vysloví nedôveru, odíde definitívne z politiky a skončí aj ako líder OĽaNO. Koaličným poslancom však odkazoval, aby hlasovali slobodne a podľa vlastného svedomia. „Odkazujem to hrdinovi (Miroslavovi) Kollárovi, aj Za ľudí, ktorí sa bijú do hrude, a potom pri hlasovaní pustia do gatí,“ vyhlásil.

Miroslav Kollár už počas tlačovej besedy na svojom facebookovom účte kritizoval, že Matovič útočí na novinárov. „Obhajovať vlastné zlyhanie útokom na médiá je také… ficovské?“ napísal Kollár, ktorý ako jediný poslanec nepodpísal koaličnú zmluvu.

Späť k tlačovke. Prečo premiér neodstúpi sám? Matovič odpovedá, že má čisté svedomie a opakuje, že plagiát nevytvoril úmyselne a v tom sa líši od plagiátorskej kauzy Andreja Danka.

Mimoriadnu parlamentnú schôdzu zvolala opozícia, ktorá sa pokúsi vysloviť Matovičovi nedôveru. Svoje podpisy spojili poslanci strany Smer a ich odídenci z novej strany Hlas. Schôdza začne vo štvrtok o desiatej.

Video: Matovič pálil do Danka, Kollárovi odporúčal odísť, za vlastný plagiát teraz útočí na Denník N (autorka: Martina Koník)

Zorganizujte detektor, vyzýva premiér

Igor Matovič tvrdí, že svoju diplomovku písal v Chorvátsku na dovolenke, kde mal k dispozícii zopár knižiek a vypisoval si z nich odseky. „Čítate si nejakú knižku, listujete v nej, idete z kapitoly do kapitoly, vyznačíte odsek, ktorý treba citovať,“ vysvetľoval.

V minulosti premiér hovoril, že pripravoval pre kamarátku poznámky vlastnou rukou. V stredu tvrdil, že nemal na mysli písanie nového textu, ale vyznačovanie textu vlastnou rukou. Dodal, že netušil, že jeho kamarátka prepísala do počítača vyznačené odseky bez citovania.

„Nikdy som nepredpokladal, že tieto časti nebudú správne odcitované,“ obhajoval sa. Premiér však zdôraznil, že nechce túto kamarátku obviňovať. „Mohol by som to použiť ako výhovorku, ale neurobím to,“ hovoril. Totožnosť tejto ženy zverejniť nechce.

Premiér na obhajobu svojej diplomovej práce povedal aj to, že ak by chcel podvádzať, tak by si kúpil diplomovku so správnym citovaním. „Ak by som chcel kradnúť knihy tých ľudí, nenazval by som si svoju diplomovú prácu presne tak isto, do posledného písmenka.“

Igor Matovič jasne neodpovedal ani na to, či si názov diplomovej práce vymyslel sám alebo mu bol pridelená. „Keby som chcel kradnúť, tak by som sa dofrasa hneď neprezradil v názve. Taký hlupák nie som.“

Aj tento výrok potom použil na to, aby vysvetlil, že chybu pri diplomovej práci neurobil úmyselne. Tvrdil, že pri písaní práce nepodvádzal, pretože to robil neúmyselne. „Zákon môžete porušiť vtedy, ak ho porušíte vedome,“ opakoval. „Ak mi neveríte, dajte ma na detektor lži, ja ho zaplatím,“ vyzýval Igor Matovič Denník N a tých, ktorí mu neveria, že nemal úmysel podvádzať.

„Dvadsať rokov som si myslel, že mám všetko citované tak ako treba,“ tvrdí Igor Matovič. Podľa premiéra práve v tomto spočíva rozdiel medzi ním a Andrejom Dankom, ktorý si pravdepodobne prácu kúpil úmyselne.

Podľa Matoviča je rozdiel medzi ním a Andrejom Dankom v tom, že on na diplomovú prácu nemal čas – v posledných ročníkoch štúdia rozbiehal vlastný podnik a zamestnával ľudí. „V čase, keď som začal podnikať a zamestnávať ľudí, bola nezamestnanosť 20 percent. Zamestnávať ľudí bol hrdinský čin,“ vracal sa do minulosti.

„Moja diplomová práca bola moja firma a môj doktorát je päťdňový samit v Bruseli,“ vrátil sa k udalostiam posledných dní.

Svojho študenta si zastáva Fakulta managementu Univerzity Komenského. Dekan Michal Greguš si stojí za tým, že jeho kolegovia pred 22 rokmi udelili titul oprávnene. „Áno, nebolo to na Nobelovu cenu, ale titul si stopercentne zaslúžil, pretože nepodvádzal,“ tvrdí Greguš v rozhovore.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie