Denník N

Aj národná kultúrna pamiatka môže spĺňať to, čo najmodernejšie budovy

Predstavte si, že pracujete na hrade, ktorý je klimatizovaný, energeticky nenáročný a má šatne pre cyklistov. Kým pri hradoch je to nepredstaviteľné, industriálne pamiatky dnes vedia spĺňať aj najprísnejšie podmienky kancelárskych budov. Na Slovensku je prvou takou Pradiareň 1900. Po dokončení rekonštrukcie bude spĺňať náročné kritériá certifikačného systému BREEAM, a to na úrovni Excellent. Ten pritom zaručuje nielen ”zelenosť” budovy, ale aj optimálne podmienky pre ľudí v nej. 

Pri stavbe nových kancelárskych budov, ktoré často vyrastajú na zelenej lúke, sa dnes čoraz viac kladie dôraz aj na ich energetickú efektivitu a šetrnosť k životnému prostrediu. Pri prestavbe staršej, obzvlášť historickej budovy je tento proces o niečo náročnejší, no nie nereálny. „V zahraničí môžeme vidieť niekoľko príkladov historických budov, ktoré sa rekonštruovali pod taktovkou prísnych kritérií certifikačných systémov, hoci ani tam to stále nie je úplne bežné. Som preto nesmierne rád, že aj na Slovensku takúto budovu máme,” hovorí audítor spoločnosti EXERGY Marek Kremeň.

Pradiareň 1900 je rekonštruovaná podľa kritérií systému BREEAM. Ide o jednu z najrozšírenejších metód používaných k hodnoteniu kvality a udržateľnosti budovy. Ak budova certifikát BREEAM má, potvrdzuje to jej “zelenosť”. Znamená to, že ak vaša firma sídli v takejto budove, nielen že ušetríte na energiách a vode, ale vaši zamestnanci budú pracovať v kvalitnom a zdravom prostredí. Výhod, prečo si vybrať kanceláriu v certifikovanej budove, je však výrazne viac. V rámci BREEAM-u sa stavba posudzuje komplexne v 9 základných kategóriách: 

  1. Manažment

V rámci tejto kategórie odborníci posudzujú napríklad životný cyklus budovy – teda to, aké náklady bude potrebné vynaložiť na jej chod a opravy v najbližších 60 rokoch s ohľadom na uhlíkovú stopu. Rovnako sa tu prihliada aj na to, v akej fáze výstavby či prestavby sa investor rozhodol, že budovu prispôsobí kritériám BREEAM-u. „Ideálne je, ak je tento zámer implementovaný hneď od začiatku projektu. Tak, ako to bolo aj v prípade Pradiarne 1900. V takomto prípade sa totiž dajú aplikovať výsledky štúdie životného cyklu budovy nielen ako súčasť projektu, ale aj stratégie udržateľného obstarávania. Takýto prístup prirodzene znižuje uhlíkovú stopu danej budovy aj celkový dopad výstavby a prevádzky na životné prostredie,“ vysvetľuje audítor spoločnosti EXERGY Marek Kremeň.

  1. Zdravie a pohoda

Táto kategória hovorí o tom, ako sa ľuďom v danej budove žije a pracuje. Zohľadňuje sa napríklad to, či si ľudia môžu otvoriť okno a priviesť do miestnosti čerstvý vzduch, či majú tepelný komfort (nie je im príliš teplo, príliš chladno, nesedia v prievane a pod.) a dostatok prirodzeného denného svetla. Práve v interiéroch určených na výkon náročnej zrakovej činnosti (čo kancelárie rozhodne sú) je dostatok denného svetla pre zdravie a pohodu zamestnancov kľúčový. Ak totiž nemáte dostatok denného svetla, ste unavenejší a horšie sa sústredíte.

V tomto bode posudzovania sa však dáva pozor aj na to, aké materiály sa do budovy zapracujú. Sledujú sa pri nich prchavé organické látky a formaldehydy, ktoré sú pri vysokých koncentráciách pre človeka nebezpečné.

Pradiareň 1900 má vysoké okná, ktoré zabezpečujú veľkorysé množstvo denného svetla

  1. Energie

Jednou zo základných požiadaviek na súčasné moderné kancelárske budovy je energetická efektívnosť. Aj keď energeticky efektívne budovy môžu byť vo všeobecnosti drahšie, vráti sa to v podobe nižších nákladov na ich prevádzku. Hoci pri nových budovách takúto úsporu automaticky očakávame, dosiahnuť sa dá aj pri historických budovách. Napriek tomu, že ide o viac ako storočnú stavbu, Pradiareň 1900 spĺňa prísne energetické štandardy súčasných administratívnych novostavieb a jej spotreba primárnej energie je v porovnaní s tým, čo vyžaduje legislatíva, o zhruba 40 % nižšia.

  1. Doprava

Do moderného a „zeleného“ pracoviska by malo byť možné sa dopraviť aj inak, ako len benzínovým či dieslovým autom. Aj v tomto bode spĺňa Pradiareň 1900 nároky BREEAM Excellent. Nachádza sa totiž v blízkosti cyklotrasy (a poskytuje zázemie pre cyklistov v podobe šatní a spŕch), ale aj autobusovej stanice a v garážach poskytne nájomcom nabíjacie stanice pre elektromobily. V rámci prípravy projektu sa kládol dôraz aj na to, aby sa chodci či cyklisti nedostávali do kolízie s okolitou automobilovou dopravou.

  1. Hospodárenie s vodou

V tejto kategórii získava budova body napríklad za to, že má zavedenú kvapôčkovú závlahu s automatizovaným polievaním zelene (polieva sa iba vtedy, keď je to nevyhnutné, a iba toľko, koľko je potrebné), alebo za to, že jej okolie zachytáva dažďovú vodu, čím odbremeňuje kanalizačný systém. Mestá totiž čoraz častejšie postihujú lokálne záplavy.

Samozrejme, Pradiareň 1900 sa snaží neplytvať vodou ani vo vnútri budovy. Inštalované tu preto budú nízkoprietokové a úsporné batérie, sprchy či toalety a inteligentný systém budovy, ktorý vie detegovať únik vody.

  1. Materiály

Kvalita a šetrnosť budovy sa posudzuje aj podľa toho, aké materiály sa pri jej stavbe použijú. Výhodou Pradiarne 1900 je, že ide o prestavbu, v rámci ktorej sa spoločnosť YIT Slovakia snažila recyklovať a opätovne využiť čo najviac stavebného materiálu a odpadu, ktorý bežne končí na skládke. Ponechaním pôvodného skeletu historickej budovy tak došlo k výraznej úspore emisií CO2, čo radikálne znížilo uhlíkovú stopu celej stavby. „Pri výstavbe sa súčasne použilo množstvo environmentálne vyrobených materiálov, ako napríklad tepelné izolácie,“ dodáva Kremeň.

Pradiareň 1900 počas rekonštrukcie

  1. Odpady

V rámci odpadov sa pri posudzovaní budov berie do úvahy najmä to, do akej miery je odpad triedený, recyklovaný alebo opätovne použitý. A to nielen ten, ktorý vzniká pri jej prevádzke, ale aj ten, ktorý vznikol pri jej výstavbe. Aj preto je dobré, ak pri prestavbe vzniká čo najmenej odpadu, a ten, ktorý už vznikol, sa dá opakovane použiť. V certifikácii BREEAM sú totiž odpady ostro sledovanou položkou.

  1. Využitie lokality a ekológia

V tomto bode posudzujú audítori napríklad to, či je v okolí budovy výsadba, ktorá podporuje biodiverzitu. V ideálnom prípade zostaví ekológ ešte pred začatím výstavby alebo prestavby zoznam opatrení, ktorými sa zmierni negatívny dopad procesov na životné prostredie a lokálnu faunu a flóru.

  1. Znečistenie

V rámci tohto bodu sa posudzujú napríklad použité systémy vykurovania či chladenia – konkrétne to, koľko emisií vyprodukujú. Pri stavbe Pradiarne 1900 sa však myslelo aj na ďalšie, niekedy opomínané formy znečistenia, konkrétne svetelný smog či hluk. Áno, o znečistení sa hovorí aj v kontexte týchto dvoch oblastí. V Pradiarni 1900 sú technológie nachádzajúce sa na streche vybrané tak, aby svojou prevádzkou nenarúšali okolitú zástavbu. Rovnako uvažovala spoločnosť YIT Slovakia aj pri návrhu vonkajšieho osvetlenia. Volila ho tak, aby nedochádzalo k zbytočnému svetelnému smogu.

Náročnejšie, no nevyhnutné

Hoci je prispôsobenie historickej pamiatky najprísnejším kritériám medzinárodných štandardov náročnejšie ako v prípade nových budov, spoločnosť YIT Slovakia považuje cestu ekologického prístupu za kľúčovú. Aj preto sa jej venovala hneď od začiatku prestavby Pradiarne 1900.

„Renovácia, používanie recyklovaných materiálov a životný cyklus jednotlivých častí budovy sú súčasťou našich stratégií aplikovania cirkulárnej ekonomiky. Veľmi zodpovedne sa venujeme tejto problematike a rozumieme tomu, že už práve v úvodných štádiách projektu sa dá ovplyvniť najviac, a to zvolením správnych princípov pre všetky ďalšie fázy designovania a výstavby,” vysvetľuje projektová manažérka YIT Slovakia Stanislava Paulíková.

Mnoho firiem dnes už medzinárodný certifikát pri výbere svojho sídla nielen uprednostňuje, ale dokonca vyžaduje. „Niektoré zahraničné spoločnosti to majú stanovené vo svojich podmienkach. V prípade Pradiarne 1900 tak majú možnosť využiť výhody sídla v atraktívnej historickej budove a súčasne sa nevzdať najprísnejších nárokov na kancelárske priestory,“ uzatvára Marek Kremeň.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie