Denník N

Vysvetľujeme: Od Európskej únie dostaneme miliardy na reformy. Odkiaľ sa vzali a čo s nimi urobíme?

Angela Merkelová v debate s Giuseppem Contem, Markom Rutteom a Ursulou von der Leyenovou. Foto - TASR/AP
Angela Merkelová v debate s Giuseppem Contem, Markom Rutteom a Ursulou von der Leyenovou. Foto – TASR/AP

Vysvetľujeme je nový newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybrali a vysvetlili Tomáš Čorej a Ester Viktória Ziffová

Naša historická šanca od EÚ

Rokovania lídrov 27 krajín Európskej únie sa začali v piatok. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu povedal, že má nachystané lietadlo na 23.00 hod. Trval na tom, že samit sa musí skončiť do pôvodne dohodnutých dvoch dní.

Napokon sa predĺžil až na štyri dni, čím sa stal najdlhším v tomto tisícročí. Štáty sa však dohodli na miliardách do plánu obnovy a novom rozpočte.

„V názve tlačovky bolo, že je to dobrá správa pre Slovensko. Trochu som vás oklamal, prepáčte – nie je to dobrá, ale geniálna správa, s ktorou prichádzame,“ povedal v utorok ráno na bratislavskom letisku Igor Matovič.

Prečo podľa premiéra ide o „najkľúčovejší moment pre Slovensko za posledných pätnásť rokov“? Čo rozdeľovalo lídrov, že rokovania trvali tak dlho, a v čom spočíva konflikt severu proti juhu a západu proti východu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Vysvetľujeme

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie