Denník N

Preteky o vakcínu pokračujú. Náskok majú americké firmy, jedno očkovanie nemusí stačiť

Ilustračné foto – Unsplash/Vincent Ghilione
Ilustračné foto – Unsplash/Vincent Ghilione

Vývoj vakcíny proti koronavírusu je dnes najväčším vedeckým bojom na svete. Počítajú sa minúty, koncentrácie protilátok, počty mŕtvych a miliardy dolárov.

Pripusťme, že možno diskutovať o tom, nakoľko veľké reálne nebezpečenstvo predstavuje koronavírus a ochorenie COVID-19. O tom, nakoľko závažný je strach z nich, sa však nemá zmysel hádať.

Ovláda celý svet – či už v podobe vládnych protiepidemických opatrení rôznych krajín, alebo tým, že priamo, bez pokynu, mení správanie a preferencie ľudí. To má, ako všetci vieme, obrovské následky pre ekonomiku, politiku, činnosť inštitúcií, pre naše individuálne osudy. Koronavírus nám ničí svet.

Jediné, čo ho môže zastaviť, je účinné očkovanie. Nie liek (ktorý tak či tak časť ťažkých prípadov nezachráni, aj keby bol ten najlepší), nie dočasný útlm epidémie (aj tak zostaneme v strehu) a už vôbec nie reči úradníkov a politikov.

Všetky akcie sú vakcínové

Preto je vývoj vakcíny na koronavírus z krátkodobého hľadiska tým najdôležitejším, čo sa na planéte deje.

Kým ju nemáme, nedokážeme úspešne riešiť žiadny iný veľký problém. Kým ju nemáme, smerujeme k ekonomickému úpadku a spoločenskému chaosu – bez ohľadu na to, že COVID-19 sám osebe naozaj nie je takou ťažkou ​​chorobou, aby poškodil vyspelú civilizáciu.

On sám nie, naša reakcia naň však áno.

Na druhej strane nezabúdajme, že je a zostane chorobou, na ktorú z každej stovky potvrdených a príznakových prípadov zomrie jeden až dva, po tejto stránke je teda desaťkrát až dvadsaťkrát nebezpečnejší než chrípka.

Ekonóm Alex Tabarrok pred niekoľkými týždňami zverejnil postreh, že „dnes sú všetky akcie vakcínové“. Opísal tým správanie na trhu cenných papierov, ktorý ako celok veľmi citlivo reaguje na správy z farmaceutických firiem.

Keď sú výsledky testovania nádejné, nestúpne na burze

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie