Denník N

Ceny liekov sú pri origináloch prestrelené, hovorí analytik z novej štátnej agentúry

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Michal Staňák tvorí agentúru, ktorá na základe vedeckých podkladov odporučí, či má štát niektoré lieky, pomôcky a materiály uhrádzať. Okrem financií budú brať do úvahy aj to, či veci reálne fungujú, a aj etické dilemy.

Michal Staňák študoval vo Viedni aj Londýne, má doktorát z aplikovanej etiky. Pracoval v rakúskej štátnej HTA (Health Technology Assessment) agentúre. Od júna nastúpil na ministerstvo zdravotníctva, aby do konca roku 2021 vytvoril HTA agentúru aj na Slovensku.

Staňák uznáva, že agentúru pravdepodobne premenujú, aby bol názov zrozumiteľnejší pre širokú verejnosť. V praxi má pripravovať vedecký podklad na posudzovanie liekov, pomôcok, prístrojov či postupov v zdravotníctve.

V rozhovore hovorí:

  • prečo prišiel pracovať na ministerstvo,
  • aké etické dilemy vo svojom pôsobení zažil,
  • aké problémy už na Slovensku riešil,
  • či by sa malo pri schvaľovaní liečby prihliadať na vek a sociálny status pacienta alebo
  • či dnes uhrádzame lieky, ktoré nemajú preukázané účinky.

Prečo sa človek s vaším vzdelaním a praxou rozhodne pracovať pre štát?

Odkedy som sa začal týmto témam venovať, videl som problémy súkromného sveta a rýchlo som si našiel stranu, ktorá mi vyhovuje, aby som si udržal integritu a aby mala moja práca aj pozitívny vplyv. V našej práci robíme akýsi filter medzi tým, čo prichádza na trh, a tým, čo je správne a sme to schopní a ochotní platiť. Moje celé postgraduálne vzdelanie súvisí s rozhodovacími procesmi v zdravotníctve a moja práca súvisí s reguláciou, čo je štát.

Pri rozhodovaní, či budete pracovať pre štát, ste nezvažovali aj renomé týchto pozícií a možnú politizáciu? Neodrádzalo vás to?

Štátna správa ma neodrádzala. Je to priestor, kde môžete zmysluplne prispievať k dobrým veciam. Ak máte voľné ruky, môžete k tomu prispieť viac ako vo firme, ktorá je primárne orientovaná na profit. Ale politizácia je pre mňa veľký výkričník. Moje oddelenie je zatiaľ pod ministrom, ale cieľ je, aby to bola nezávislá a nezisková inštitúcia. S prípravami mi pomáhajú kolegovia, ktorí rozbiehali rovnaké agentúry v Anglicku, Kanade, či v Rakúsku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marek Krajčí

Slovensko

Teraz najčítanejšie