Denník N

Korona ukázala, že home office funguje. Ideálne je to pol na pol, hovorí expertka

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Bude práca z domu nový normál? Odborníci sú za, ale odporúčajú aj chodenie do kancelárie.

Na vrchole pandémie koronavírusu zažil svet obrovský experiment, ktorý môže zmeniť pracovné návyky na nasledujúce roky. Stámilióny ľudí na planéte boli nútené zostať doma a pracovať z domu.

Počas mimoriadnej situácie mala podľa prieskumu spoločnosti Profesia nepretržitý home office asi polovica zamestnancov na Slovensku.

Pred koronou pritom v Európskej únii bežne robilo z domu v priemere asi päť percent pracujúcich, na Slovensku to boli niečo viac ako tri percentá. Niežeby po tom mnohí netúžili, často však narážali na nepochopenie u nadriadených.

„Najväčšia prekážka práce na diaľku za posledných dvadsať rokov boli strední manažéri, ktorí neverili svojim zamestnancom. A najväčší rozdiel medzi tými, čo to podporovali, a tými, čo to nepodporovali, bol ten, že tí prví to už vyskúšali,“ povedala pre NPR Kate Listerová, americká analytička zo spoločnosti Global Workplace Analytics.

Slovenská skúsenosť

Počas jari však mnohí manažéri nemali na výber. Čo tak tento experiment ukázal na Slovensku, kde sa väčšina zamestnancov vrátila v júni do kancelárií?

V prieskume pre spoločnosť Profesia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie