Denník N

Vyhľadávaj spory a hádky, v hrobe bude ticha dosť. Načo nám je radikálna polemika Christophera Hitchensa

Foto - KPTL, Fri Tanke, Literárna bašta
Foto – KPTL, Fri Tanke, Literárna bašta

Preklady dvoch kníh majstra ostrých názorov sa oplatí čítať aj v kontexte dnešnej debaty o obmedzovaní diskusie.

To, že dostal rakovinu pažeráka, čiže zhubný nádor v blízkosti hrdla a úst, je boží trest za to, že cez tieto orgány vypúšťal svoje blasfemické reči. Takýto verdikt si Christopher Hitchens vypočul od svojich odporcov na sklonku života.

jednom z posledných rozhovorov pred smrťou sa nad tým pousmial, tvrdiac, že nepohodlné názory predsa šíril aj pomocou iných častí tela.

Hitchens bol nekompromisný diskutér, ktorý sa nevyhýbal žiadnym témam. Tvrdil, že všetko je potrebné podrobiť racionálnej kritike, a to bez ohľadu na to, aký blízky vzťah máme k danej téme, osobe či veci. Pod jeho britvu sa dostali Matka Tereza, princezná Diana, manželia Clintonovci či náboženská viera. Prinieslo mu to veľa nenávisti, ale aj uznania a obdivu.

Po desaťročiach vášnivého diskutovania, prednášania, písania a tridsiatke kníh, ktorých bol autorom alebo sa na nich podieľal, Christopher Hitchens v roku 2011 zomrel. V slovenskom preklade sa k čitateľom dostal až nedávno – prostredníctvom kníh Misionárska poloha. Matka Tereza v teórii a praxi (KPTL, 2019) a Listy mladému skeptikovi (Literárna bašta, 2019).

Ide o texty, ktoré v origináli vyšli pred takmer dvadsiatimi (a viac) rokmi. Vzhľadom na polemiku a dozvuky, ktoré vyvolali, sa dajú vnímať ako historické dokumenty. Zaujímavé je však čítať ich aj v súvislosti s aktuálnou debatou o tom, čo je dnes možné verejne povedať a čo (údajne) nie. Je Hitchensova radikálna polemika minulosťou?

Lustrovať, čo máme radi

V spomenutom televíznom interview, počas ktorého už Hitchens čelil pokročilému štádiu rakoviny, sa ho moderátor Jeremy Paxman (BBC) s veľkou dávkou empatie opýtal,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie