Denník N

Koľko stupňov Celzia má úsmev?

Môžu kvapky potu a zimomriavky na koži sabotovať dobrú náladu? Môžu, a ešte ako! Vystúpením z vašej teplotnej komfortnej zóny neprídete len o úsmev, ale ohrozujete aj pracovnú produktivitu, tréningové výsledky či kvalitu spánku. Keď ide o zdravie, na každom stupni Celzia záleží!

Buďte vysmiaty… v práci

Najspokojnejší zamestnanci sú v kanceláriách, kde teplota neklesne pod 22 stupňov Celzia a nestúpne nad 25. Táto zóna sa všeobecne označuje za pásmo produktivity. Príliš veľké odchýlky od priemeru vedú k roztržitosti, únave a podráždenosti.

Následky nevhodne nastavených termálnych podmienok sa okrem individuálneho výkonu môžu prejaviť aj na zhoršení pracovných vzťahov. Dávnejší americký prieskum zo sedemdesiatych rokov minulého storočia odhalil, že vodiči neklimatizovaných áut si častejšie vybíjajú agresiu trúbením a v inej, príbuznej štúdii zas vedci zistili, že ľudia majú tendenciu byť menej ochotní, keď ich požiadate o pomoc v horúci deň.

A čo odveké mužsko-ženské mocenské boje o ovládač od klímy? Pomyselnú vojnovú sekeru zakopete, keď sa stretnete „na pol ceste“, pretože jednotný ideál nikdy nenájdete. Podľa holandských vedcov je primeraná teplota v kancelárii pre ženy v priemere o 2,5 stupňa vyššia ako pre mužov, čo zdôvodňujú odlišným metabolizmom a tepelnou izoláciou tela, ako aj závislosťou ženskej termoregulácie od fáz hormonálneho cyklu.

Buďte vysmiaty… v obývačke

Tohtoročná jar bola v znamení provizórnych domácich fitiek, keďže tie štandardné ostali kvôli pandémii na dlhší čas zatvorené. Ak ste sa aj vy rozhodli proaktívne udržiavať vo forme v pohodlí obývačky, veľmi rýchlo ste asi prišli na to, že bez revízie klimatizácie vám motivácia trénovať nevydrží ani po koniec prvej série cvikov. Nasledujte odporúčania osobných trénerov: aeróbne aktivity vám pôjdu plynulo a hladko pri teplote medzi 20 až 24 stupňami Celzia.

Buďte vysmiaty… v posteli

Môžete mať ten najdrahší matrac a bývanie v najtichšej lokalite mesta, ale kým nevyriešite otázku kvality ovzdušia v spálni, o regeneračnom efekte spánku budete len snívať. Vzhľadom na to, že v noci sa ľudské telo ochladzuje, spálňa by mala byť studenšia ako zvyšné miestnosti v domácnosti – ideálne v rozmedzí od 16 do 20 stupňov Celzia, čo sú „zlaté hodnoty“ pre neprerušovaný, hlboký spánok.

Kvalitná klíma vzduch nielen ochladí, ale aj prefiltruje. Redukovanie vysokej vlhkosti vzduchu a zachytávanie škodlivých čiastočiek poskytujú úľavu pre alergikov či astmatikov a špeciálne v letných mesiacoch prispievajú k ochrane kože pred štípancami hmyzu. Komáre zbožňujú vlhké prostredie a teplé telá hostiteľov. Ak si spálňu vychladíte, symbolicky im zabuchnete dvere rovno pred sosákom.

Buďte vysmiaty… kdekoľvek

Zvýšenie tepelného komfortu vám dovolí pracovať, baviť sa a spávať plnohodnotnejšie – nech sa páči, hneď tri dôvody, prečo by mal byť výber klimatizačného riešenia rozhodnutím, ktoré si skutočne premyslíte zo všetkých strán. Spoľahnite sa na expertízu japonských znalcov, ktorí už takmer sto rokov udávajú svetové trendy v oblasti technologických inovácií pre čistejší vzduch.

Riešenia Daikin sú štýlové a výkonné, jednoduché na inštaláciu aj na údržbu a ohľaduplné nielen k zdraviu zákazníka, ale aj k životnému prostrediu. O tom, že svetový líder na tepelný komfort si stojí za top kvalitou svojich produktov, svedčí aj možnosť predĺženej päťročnej záruky. Navyše, u vybraných HCE partnerov si môžete kúpiť klimatizáciu Daikin aj na splátky a namontujú vám ju do týždňa. To je dobrý dôvod na úsmev! Viac informácií na www.daikin.sk.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie