Denník N

Náš najslávnejší rómsky futbalista: Rómskym talentom hovorím, nech si vyberú medzi tréningom a prácou v továrni

Eugen Bari. Foto N – Peter Kováč
Eugen Bari. Foto N – Peter Kováč

„Mal som ísť na skúšku do Číny. Ale vycestovať v tej dobe do Číny? Čo ja viem… teraz je to už normálne,“ spomína.

Keď hrala slovenská futbalová reprezentácia v roku 2002 na bratislavskom Tehelnom poli proti Anglicku, veľká časť fanúšikov na hráčov súpera tmavej pleti rasisticky pokrikovala.

Len pár rokov predtým trnavskí ultras rozvinuli transparent „Bari nie je človek, Bari je cigáň“. Stalo sa to v ligovom zápase proti Dunajskej Strede, za ktorú nastúpil Eugen Bari, najznámejší slovenský rómsky futbalista. S rasizmom sa stretol viackrát – napríklad aj vtedy, keď ho v klube viedol neskorší tréner reprezentácie. Keď potom trénoval tím, proti ktorému Bari hral, svojim zverencom kričal: „Zlomte toho cigáňa!“

Keď dnes takmer 50-ročnému Barimu túto tému nadhodíme vo fiľakovskej kaviarni, reaguje, že už o nej nechce rozprávať.

„Viete, prečo existuje rasizmus? Lebo sa o ňom rozprávame. Môžem povedať len toľko, že som ho nezažil veľa. A aj keď ma potom ľudia varovali, že to ako človek z maďarsky hovoriaceho mesta budem mať v slovenskom ťažké, zažil som pravý opak,“ spomína tréner treťoligového FTC Fiľakovo.

„A ten transparent v Trnave? Vyvesili ho hlúpi ľudia. Stále sa však ukazuje, že múdrych je v spoločnosti viac. Dúfam, že to tak aj zostane.“

Otec alkoholik, mama chudobná? Práve to ich má nakopnúť

Bari k futbalu doviedol aj oboch svojich synov, mladší 19-ročný Kristián je dokonca mládežníckym reprezentantom Slovenska. Nedávno prestúpil do MŠK Žilina.

Rómski futbalisti to podľa neho majú náročnejšie ako chlapci z väčšinovej spoločnosti. „Často vidím, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie