Denník N

Robí prieskum o nevere: Ruku do ohňa nedám za nikoho. Neverní sú veriaci aj ateisti, týka sa to všetkých

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vlastnú neveru si ľudia radi ospravedlňujú výhovorkami ako „ani neviem, ako sa volala“ či „nemala som orgazmus, nebola to nevera“.

Sú Slováci verní alebo viac neverní? Aké percento ľudí bolo neverných za posledný rok? Čo v nevere hľadali a aké mala dôsledky? Na Slovensku taká štatistika chýba, s prekvapením zistila Diana Fabianová, ktorá robí o nevere filmový dokument. Rozhodla sa preto spraviť prieskum medzi ľuďmi na sociálnej sieti. Pre mnohých bola vôbec prvým človekom, ktorému sa zdôverili.

V rozhovore filmárka hovorí aj o tom:

  • či máme dvojaký meter na neveru žien a mužov;
  • prečo ženy zatajujú neveru aj v anonymných prieskumoch;
  • prečo je nevera zavádzajúci pojem;
  • v čom sú plusy takzvaných otvorených vzťahov.

Ako ľudia najčastejšie zdôvodňujú neveru?

Najčastejšie sa skloňujú dôvody: nuda vo vzťahu, adrenalín, vzrušenie, chuť vyskúšať niečo nové, motýle v bruchu, hľadanie blízkosti a intimity. Často sa opakoval pocit, že „znovu žijem“ a „som s niekým, kto mi rozumie“. Niektorí nevedia, ako odísť z nefunkčného vzťahu: napríklad absentuje sex či intimita ako taká.

Mnohí nedokážu staršie vzťahy ukončiť, alebo to ani nechcú, veria tomu, že sa nepríde na neveru. Chcú mať výhody stabilného vzťahu a k tomu bonus. No sú aj prípady, keď žena nedokáže, bojí sa odísť z násilného vzťahu a psychickú oporu si našla mimo partnerstva.

Sú niektoré typy ľudí náchylnejšie na neveru?

Možno niektoré charakterové typy sú náchylnejšie na notorickú neveru. Nemá však pravdu predsudok, že nevery sa dopúšťajú len promiskuitní ľudia. Do nevery skĺznu aj silne rodinne založení jedinci, u ktorých by vám to nenapadlo. Ruku do ohňa nedám za nikoho.

Nevera nemusí súvisieť ani so svetonázorom. Nepreukázalo sa, že by mali byť nevernejší napríklad liberálne zmýšľajúci ľudia. K nevere sa priznávali aj hlboko veriaci respondenti rôznych vierovyznaní.

K nevere často prichádza po životnom zlome, keď človeku niekto zomrie, keď sa mu podarilo vystrábiť z ťažkej choroby, má osobnostnú krízu či problémy, od ktorých hľadá únik. Sexuálny pud je mimoriadne silný. Nie je to však vždy o sexe, môže to byť o pocite splynutia a spriaznenosti. O zdieľaní vecí, ktoré so svojím partnerom zdieľať nedokážu.

Nie je trochu zvláštne, že na Slovensku nemáme o nevere prieskumy, a keď chcete čísla získať, musíte si urobiť vlastný prieskum cez Facebook?

Na to, aký všadeprítomný je nevera fenomén, je neuveriteľné, ako málo konštruktívnej pozornosti a snahy o hlbšie pochopenie mu venujeme. Nevera rozkladá manželstvá a partnerstvá. Prevláda tu naratív, že máme zachraňovať rodiny. A čo pre to robíme?

Dnes nestačí kázať o tom, aby ľudia nesmilnili. Razíme prístup ako pred sto rokmi: radšej nič nevidieť, o ničom nevedieť.

Nevera je háklivá vec, dokonca aj v anonymnom dotazníku na internete. Čakali ste, že sa vám prihlási tak veľa ľudí?

Mala som skúsenosť, že ľudia sú proaktívni, chcú sa o to s niekým podeliť, ak je to anonymné. Potrebujú to dostať zo seba a je im ľahšie priznať sa cudziemu človeku. Často som bola prvá alebo tá druhá, hneď po najlepšej priateľke či kamarátovi, komu sa s tým zdôverili.

Keď som svoj osobný prieskum spúšťala, chcela som, aby sa doň zapojila vzorka aspoň tisíc ľudí. Tisíc sa ich zapojilo po výzve na Facebooku. Keď som prvé výsledky zverejnila na blogu, pridalo sa ďalších tisíc ľudí. Zaujímavé bolo, že výsledky vychádzali podobne pri jednej aj dvoch tisíckach respondentov (stále hovoríme len o istej spoločenskej vrstve, kam patria napríklad aj čitatelia týchto novín): k nevere sa priznal zhruba každý druhý človek. Aj keď, ono je to celé možno ešte zložitejšie. Podľa mňa sme v istom zmysle občas neverní všetci.

Ako to myslíte?

Záleží na tom, čo za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vzťahy

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie