Denník N

Lesník Viszlai: My nedrancujeme lesy, 50 percent bezzásahovej zóny Muránskej planiny je umelo nakreslená červená čiara

Igor Viszlai ešte ako generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR v roku 2010. Foto – TASR
Igor Viszlai ešte ako generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR v roku 2010. Foto – TASR

Lesník Igor Viszlai je bývalým generálnym riaditeľom štátneho podniku Lesy SR za vlády Ivety Radičovej. Dnes vedúci lesnej správy Jelšava a člen petičného výboru petície Zastavme netransparentnú zonáciu Národného parku Muránska planina vysvetľuje, prečo je zámer, aby polovica národného parku patrila do bezzásahovej zóny, problémom.

Poverený riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Daniel Baláž s okamžitou platnosťou, údajne pre zlú komunikáciu s vlastníkmi lesov, odvolal z funkcie riaditeľa Správy Národného parku Muránska planina (NP MP) Milana Boroša. Ako to komentujete?

Beriem to na vedomie. Jeho nástupca azda nebude používať ako pracovnú metódu lož a začne sa o zonácii Národného parku Muránska planina korektne rokovať. Základná chyba bola nekomunikácia o narýchlo „ušitom“ zámere 50-percentnej bezzásahovej zóny z jeho strany pred jej zverejnením a začatím konania o zonácii.

Viete si predstaviť, že by vás riaditeľ NP MP, keby s vami dlhodobo a trpezlivo komunikoval, o svojom zámere presvedčil?

To neviem garantovať. Pán Boroš vodil všetky návštevy po Fabovej holi. Lesníci boli ozaj za to, aby sa vyhlásila za prírodnú rezerváciu – ale nie bezzásahovú. Tam sa práveže mal ukážkovo manažovať smrekový les, priaznivo pre hlucháňa. My nedrancujeme lesy, našou úlohou nie je vyrúbať všetko. Zásoba dreva na Slovensku je necelých 500 miliónov kubíkov. Ak štátne lesy vyrúbu ročne 5 miliónov, je to jedna stotina. A za sto rokov narastie ďalší les. To nevymysleli hlúpi ľudia, to je fakt. Celkovo prirastie na Slovensku ročne zhruba 12 miliónov kubíkov dreva a vyťaží sa 10 miliónov. Čiže vždy prirastie viac, ako sa vyťaží.

Ani jeden z našich deviatich národných parkov nespĺňa kritériá Medzinárodnej únie na ochranu prírody IUCN, Muránska planina však na to má najvyšším podielom štátnych lesov najlepšie predpoklady.

To áno, podiel štátnych pozemkov je najvyšší, ale napriek tomu v roku 1997, keď bol tento národný park vyhlásený, vraj „vláda Slovenskej socialistickej republiky vyhlásila Národný park Muránskej planiny v súlade s medzinárodnými kritériami IUCN“. To uviedla štátna ochrana prírody v najnovšom návrhu zonácie – v roku 1997 už bolo osem rokov po páde socializmu. To je hrubé klamstvo už v úvode materiálu s rozsahom necelých tristo strán. A pritom tie kritériá neboli naplnené vtedy a nie sú naplnené ani teraz.

Okrem toho, nerešpektujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie