Denník N

Zatvorené konzuláty, pálenie dokumentov a vedkyňa na úteku. Začína sa studená vojna medzi USA a Čínou?

Číňania sa sťahujú z konzulátu v Houstone. Foto - TASR/AP
Číňania sa sťahujú z konzulátu v Houstone. Foto – TASR/AP

Posledné udalosti zvýšili napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou.

Napätie medzi USA a Čínou dosiahlo v posledných dňoch najkritickejšiu úroveň od obnovenia vzťahov týchto veľmocí pred 40 rokmi. Napísal to americký denník New York Times po sérii opatrení na oboch stranách tento týždeň.

Posledným príkladom je zatvorenie konzulátov v Houstone a čínskom meste Čcheng-tu, ale aj kauza zadržania čínskych vedcov obvinených zo špionáže či tvrdý prejav ministra zahraničia Mika Pompea.

Pálenie dokumentov na konzuláte

V stredu Američania nariadili čínskej strane zatvorenie čínskeho konzulátu v americkom meste Houston. Ako dôvod uviedli „ochranu amerického duševného vlastníctva a súkromných informácií“. Číňanom dali 72 hodín na opustenie objektu.

Len deň predtým pritom bolo vidieť na dvore konzulátu, ako tam v smetných košoch pália papiere. Čína má v USA ešte ďalšie štyri konzuláty a ambasádu vo Washingtone.

V piatok Čína reagovala rovnakým spôsobom, keď nariadila zatvorenie amerického konzulátu v 11-miliónovom meste Čcheng-tu. Tento konzulát nie je taký dôležitý ako v Šanghaji alebo v Hongkongu, no nachádza sa v strednej Číne blízko Tibetu.

Pracuje tam podľa Guardianu 200 ľudí, z toho 150 čínskych občanov.

New York Times pripomenul, že ide po predchádzajúcich diplomatických sporoch ako obmedzenia vydávania víz, nové pravidlá pre diplomatov či vyhostenie novinárov o ďalší krok zhoršujúci vzťahy –   možno doteraz „najvážnejší“.

Podozriví vedci

K ďalšej konfrontácii došlo pri zatýkaní čínskych vedcov v USA, ktorí podľa obvinení v skutočnosti pracujú pre čínsku armádu a mohli sa podieľať na špionáži.

Napríklad vedec Wang Sin, ktorý pôsobil na Kalifornskej univerzite, mal siedmeho júna odletieť do Číny, keď ho na letisku v Los Angeles zastavili agenti FBI. Podľa súdnych dokumentov počas výsluchu povedal, že v skutočnosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie