Denník N

Prečo je Matovičova diplomovka plagiát a prečo prorektor UK hovorí, že nemala prejsť (+ video a vizualizácia)

Druhýkrát sme nahliadli do diplomovky premiéra, bolo pri tom šesť pracovníkov školy. Výsledkom je aj vizualizácia, aká časť Matovičovej práce je ukradnutá.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) nemal za svoju diplomovú prácu o daniach dostať magisterský titul. Prorektor Univerzity Komenského v Bratislave Radomír Masaryk v piatok s Denníkom N nahliadol v knižnici do práce a sám sa presvedčil, ako je odpísaná z dvoch kníh. „Táto práca podľa môjho názoru naozaj nemala byť obhájená,“ povedal potom Masaryk.

Denník N bol v piatok druhýkrát nahliadnuť do Matovičovej práce, pretože počas stredajšej obhajoby svojho podvodu z čias vysokoškolského štúdia premiér napadol článok, v ktorom sme prvýkrát napísali o jeho plagiáte.

Video: Toto všetko odpísal premiér z kníh od slova do slova
A
utorky: Mária Benedikovičová, Martina Koník

Na druhé skúmanie sme si vzali kópie oboch kníh vykradnutých do jeho diplomovky. Zobrali sme si ich do knižnice Fakulty managementu UK, na ktorej sa v roku 1998 Igor Matovič stal magistrom, aby sme do nich mohli fixkou vyznačovať odpísané pasáže a ukázať tak detailne na jednej strane to, aká veľká časť premiérovej diplomovky je ukradnutá, a na druhej strane aj to, akú veľkú časť z týchto kníh použil v práci bez toho, že by ich citoval.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie