Denník N

Ujgur nie je Číňan

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Ujgurovia majú s Číňanmi spoločné menej než napríklad Slováci s Turkami.

Autor je redaktor Českého rozhlasu

Obrázky zviazaných Ujgurov, ktorých nakladajú čínski policajti do vagónov, nevyhnutne pripomínajú transporty Židov do koncentračných táborov. Hoci ich zrejme nikto nevyhladzuje fyzicky, slúžia ako lacná pracovná sila a Čína si takto zároveň testuje, čo jej môže prejsť na medzinárodnej scéne. Vládcovia v Pekingu asi vopred vedia, že im prejde všetko. Ani my sa tým netrápime a nakupujeme v Číne.

Chcel by som však pripomenúť inú vec, ktorá je pre Ujgurov v Číne tragická už z podstaty. Ujgurovia totiž nemajú s Číňanmi nič spoločné – ani etnicky, ani jazykovo, ani nábožensky. S Číňanmi toho majú spoločného menej než napríklad Slováci s Turkami.

Rok som žil v Pekingu a po čínsky som sa naučil len pár základných slov. Prvý deň som si nedokázal kúpiť ani čaj. Kultúrna bariéra bola obrovská. Keď som však prichádzal vlakom z Pekingu do Kašgaru, čo je historické hlavné mesto provincie Sin-ťiang, ktorú obývajú Ujgurovia, na cene placky som sa dohovoril okamžite. Ujgurovia používajú na počítanie prsty rovnakým spôsobom ako Európania, nie ako Číňania (čo je naozaj zásadný rozdiel!). Nehovoriac o tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie