Denník N

Natália Šmídová: Postarať sa o ľudí bez domova je nevyhnutnosť

Natália Šmídová. Foto - archív N. Š.
Natália Šmídová. Foto – archív N. Š.

„Dôvodov, prečo musíme vedieť pomôcť aj sociálne slabším ľuďom a vylúčeným skupinám, je veľmi veľa. Môžeme sa rozprávať o základnej ľudskosti, solidarite, spoločenskej zodpovednosti či zodpovednosti jedného voči druhému. Existujú aj dôvody ekonomické, pretože nesystémová pomoc, napríklad ľuďom bez domova, nás všetkých stojí oveľa viac,“ hovorí Natália Šmídová, koordinátorka projektu sociálneho bývania a pomoci ľuďom bez domova na Magistráte hlavného mesta SR Bratislavy.

Stereotypná predstava bezdomovca je zväčša starší muž, ktorý žije v nehygienických podmienkach, pije lacný alkohol a na ulicu sa dostal práve preto, lebo majetok prepil alebo iným spôsobom „prehajdákal“. Za svoju životnú situáciu si môže sám, teraz chodí po uliciach a žobre peniaze. Ako je to v skutočnosti?

Každý človek, ktorý sa ocitol bez domova, má úplne iný príbeh, hoci všetky tieto príbehy majú veľa podobných čŕt. K tomu, že sa niekto ocitne bez domova, prispieva veľmi veľa faktorov. Môže ísť aj o závislosť, ktorú spomínate a ktorá zasiahne človeku do života a on nie je schopný ju sám zvládnuť.

Môže však ísť aj situácie, ktoré sú predstaviteľné pre každého z nás. Napríklad že niekto príde o prácu alebo sa odsťahuje do mesta za prácou a následne o ňu príde. Absencia zázemia je vtedy veľmi náročná. Môže tiež ísť o ľudí, ktorí napríklad vyšli z detského domova alebo z inej štátnej inštitúcie, prípadne sa niekto ocitne v ťažšej partnerskej situácii.

Tých príbehov je naozaj veľmi veľa. Všetky majú spoločné to, že v nejakom momente títo ľudia potrebovali od spoločnosti pomoc, ale tá im nebola poskytnutá. Systém jednoducho nebol nastavený tak, aby im pomohol práve v tom momente, keď svoju životnú situáciu neboli schopní zvládnuť sami.

Keď poviem slovo domov a vyzvem vás, aby ste opísali, čo pre vás znamená, čo si pod ním predstavíte, akými pocitmi vás naplní – a potom vám poviem, že toto miesto zrazu zmizne alebo k nemu nemáte žiaden prístup, ako sa budete cítiť? Ako sa cítia ľudia, ktorí prídu o domov?

Domov je miesto, kde sa môžeme uvoľniť, kde môžeme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie