Denník N

Merkelová zmenila názor a Slovensko dostalo od Európy miliardovú novú šancu

Igor Matovič na samite v Bruseli. Foto – TASR
Igor Matovič na samite v Bruseli. Foto – TASR

Počas krízy eurozóny patril Berlín medzi hlavné brzdy reforiem, v prípade koronakrízy sa stal ich iniciátorom. Slovensko to teraz musí využiť.

Autor je vydavateľ euractiv.sk

Európski lídri schválili 750-miliardový rozpočet na prekonanie následkov koronakrízy. Spolu s biliónom eur v štandardnom sedemročnom rozpočte odklepla Únia veľmi veľký balík. K slovám ako „historický“ a „bezprecedentný“ treba pristupovať opatrne, ale určite ide o veľmi dôležité rozhodnutie.

Začnime od konca. Tvrdením premiéra Matoviča, že Denník N ohrozil stovky miliónov eur pre Slovensko zverejnením informácií o jeho plagiáte.

Mohlo by byť len takou rokokovou ozdôbkou na inak solídnej budove vydretého európskeho úspechu. Mierne gýčovým, no dobe a miestu typickým prídavkom, ktorý nič nemení na podstate: štyri ťažké rokovacie dni a noci priniesli výsledok, ktorý Európa aj Slovensko potrebujú. A premiér Matovič bol pri tom.

Mohlo by byť, ale nie je. K dôvodom sa dostaneme na záver. Najskôr si povedzme, čím táto európska dohoda je, čím nie je, prečo je dôležitá a čo z nej môže mať Slovensko.

Veľký balík

Tohtotýždňová dohoda lídrov Únie zahŕňa dva finančné balíky: štandardný sedemročný európsky rozpočet s hodnotou niečo vyše bilión eur a 750-miliardový plán obnovy. Schvaľovanie štandardného európskeho rozpočtu sa už istý čas ťahá. Pôvodne sa mali lídri dohodnúť koncom minulého roka. Nakoniec bolo možno lepšie, že sa schvaľoval v jednom balíku s mimoriadnym protikrízovým fondom – vytvorilo to väčší priestor na kompromisy a ústupky. A ľahšie sa vysvetľuje, ako na kompromise každý niečo získal.

Výsledné takmer dva bilióny sú určite viac, než by kto mohol čakať pred pol rokom, keď rozhovorom dominovali požiadavky čistých prispievateľov na výdavkové škrty. Dôležitý bol, samozrejme, kontext. Európa prechádza najhlbšou povojnovou hospodárskou krízou. Environmentálne zmeny a rekonfigurácia globálnych mocenských vzťahov výrazne menia svet, v ktorom žijeme.

No aj popri tom všetkom by sa dohoda neudiala bez

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie