Denník N

Prvý Slovák v Premier League: Gascoigne si vzal ploskačku, napil sa whisky a nastúpil na zápas

Vladimír Kinder. Foto N - Vladimír Šimíček
Vladimír Kinder. Foto N – Vladimír Šimíček

Vladimír Kinder v roku 1997 prestúpil zo Slovana do Middlesbrough a ako prvý slovenský futbalista si zahral Premier League. V rozhovore spomína na historky s Paulom Gascoignom, anglický futbal v 90. rokoch aj roky v Slovane po boku Petra Dubovského.

Dočítate sa:

  • ako Gascoigne ukradol tímový autobus
  • čo jedávali futbalisti v 90. rokoch pred zápasmi
  • za čo dostal Kinder v FA Cupe červenú kartu
  • či by sa Peter Dubovský presadil v Anglicku

Do Premier League ste prestupovali v období, keď bol Vladimír Mečiar na vrchole moci a Slovensko bolo ďaleko od vstupu do Európskej únie. Čo všetko takýto prestup zahŕňal? 

Potreboval som mať odohraný určitý počet zápasov v reprezentácii a získať pracovné povolenie. Bolo jedno, či ste podpisovali zmluvu na desať rokov či na rok, povolenie vždy platilo iba na rok a potom ho bolo potrebné získať nanovo. Podmienkou bolo odohrať 75 percent zápasov v klube aj v reprezentácii. To bol aj hlavný dôvod, prečo som po troch sezónach v Anglicku nemohol zostať.

Aké boli začiatky v novom prostredí? Dohovorili ste sa po anglicky?

Nie, keďže v tom období sa u nás vyučovala najmä ruština. Bol som hodený do vody, už samotný prílet neprebehol ideálne, keďže som zmeškal lietadlo a musel som si narýchlo zháňať ubytovanie. Všetko sa však napokon podarilo vybaviť a bolo to už len lepšie a lepšie. Klub mi našiel ubytovanie vo vidieckej časti Middlesbrough, kde som mal dom, ktorý som si mohol zariadiť podľa seba.

V tíme ste sa stretli s Fabriziom Ravanellim, ktorý bol v tom čase najlepšie zarábajúcim futbalistom v Anglicku. Ako na vás zapôsobil?

Výborne, v tíme bol s ním aj ďalší Talian Gianluca Festa a hneď po mojom príchode sme šli spoločne na večeru. Vzali si ma pod ochranné krídla a bol som veľmi rád, že sa ma v novom prostredí ujala taká hviezda ako Ravanelli. S Festom som zase prakticky vždy býval na izbe.

Hrali ste aj s Paulom Gascoignom, ktorý bol svojho času hviezdou anglickej reprezentácie, ale ničila ho závislosť od alkoholu a drog. Aký bol?

Na to, aká bol hviezda, bol úplne v pohode. Samozrejme, vyvádzal veľké hlúposti, dosť pil a skončil aj na protialkoholickom liečení, odkiaľ sa pobral po dvoch týždňoch. Jeho lekár mu písal, aby sa vrátil a zostal aspoň šesť týždňov, ale Gazza si myslel, že už je vyliečený. Potom do toho znova spadol. Bola s ním však zábava, rozprával nám neuveriteľné historky. Nebol konfliktný typ, aj keď niektorí hráči jeho výstrelkom veľmi nerozumeli. Hovoril nám, ako v Glasgowe Rangers rozplakal jedného mladšieho spoluhráča.

Čo vyviedol?

Spoluhráčom urobil z drahých

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie