Denník N

Miroslav Kollár zo Za ľudí: Áno, idem do toho. Oznamujem, že kandidujem za predsedu strany

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rešpektujem, že pred spájaním Veronika Remišová uprednostňuje budovanie vlastnej identity. Ale pri nasmerovaní do sociálne-konzervatívnych vôd to môže v tej konkurencii znamenať riziko marginálnej strany, vraví poslanec Miroslav Kollár.

Miroslav Kollár (51) je poslanec parlamentu, podpredseda mediálneho výboru a primátor Hlohovca. Je členom predsedníctva strany Za ľudí.

V rozhovore hovorí:

  • o vzťahoch v koalícii;
  • čo robiť, aby strana Za ľudí nebola stranou na jedno použitie;
  • prečo kandiduje za predsedu proti Veronike Remišovej.

Čo znamenal pre vás ako človeka z mimovládneho sektora prechod najprv do komunálnej, neskôr do vysokej politiky?

Moja cesta bola postupná. Robil som v Rade STV aj RTVS, aj analytika Inštitútu pre verejné otázky, kde sme písali o tom, ako sa má krajina spravovať, pre druhú Dzurindovu vládu som s tímom ľudí robil prognózu vývoja krajiny, radil som trom ministrom kultúry. Potom som si to išiel „vyskúšať“ do reálneho politického života ako primátor Hlohovca. Kandidatúra za poslanca Národnej rady bola toho prirodzeným vyústením. Cítil som to ako nevyhnutnosť – podieľať sa po troch Ficových vládach na reštarte krajiny.

Zvažovali ste aj iné strany ako Za ľudí?
Otvorene hovorím, že áno.

Ktoré?

Neviem, či je to ešte dôležité, ale pred rokmi som sa chvíľu bavil s Evou Babitzovou o jej strane Šanca.

A čo primátorská strana Toska, ktorú chcel svojho času založiť váš dlhoročný kolega z Inštitútu pre verejné otázky Richard Rybníček?

Tam som nebol súčasťou príprav projektu. Ale bavil som sa o možnej spolupráci s Mirom Beblavým v rámci Spolu. Na konci dňa som sa rozhodol, že idem do toho s Andrejom Kiskom.

Prečo?

Boli tri dôvody. Prvým bol samotný Andrej Kiska a to, aký dojem zanechal z prezidentskej funkcie. Druhým bolo, že dal dohromady zaujímavý tím ľudí a deklaroval úsilie stavať regionálnu stranu. Som hlboko presvedčený, že tak je to správne, ak chceme budovať dlhodobo úspešnú stranu.

Súčasný volebný systém znamená, že strane stačí mať pre celé Slovensko jedného výrazného lídra.

To áno, ale preto bola jedna z našich kľúčových tém zmena volebného systému. Tak, aby strany boli nútené mať aj regionálnych lídrov do volieb. Viem, že sa to nepáči asi nikomu, všetky strany fungujú na princípe jedného lídra. Ak si však má politika udržať dôveru ľudí dole, je zmena volebného systému nevyhnutná.

Je to pre vás ultimatívna požiadavka, ktorá musí byť splnená počas tejto koalície?

Je to dôležitá agenda, nie však ultimatívna. Tretím dôvodom, prečo som ako mestský liberál vstúpil do strany Za ľudí, bol fakt, že nás čakajú hodnotové spory, ktoré sa vedú občas príliš ostrými a hlučnými zbraňami, a oslovil ma koncept stredovej strany. Projekt, v ktorom vieme umiernení liberáli s umiernenými konzervatívcami spolu nájsť rozumné riešenia.

Splnila strana Za ľudí tieto vaše očakávania?

Poviem pravdu, že neviem,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie