Denník N

Druhá vlna je iná, chorľavejú najmä mladí Španieli (reportáž z Katalánska)

Testy zo slín sú príjemnejšie pre pacienta ako výtery z hrdla a nosu. Foto - tasr/ap
Testy zo slín sú príjemnejšie pre pacienta ako výtery z hrdla a nosu. Foto – tasr/ap

Jeden a pol milióna Britov sa zrazu dozvedelo, že ich doma čaká karanténa. Barcelona aj pobrežné destinácie a rezorty na Costa Brava pritom trpia nedostatkom turizmu.

„Situácia v Barcelone je kritická,“ povedal novinárom tajomník regionálneho verejného zdravotníctva v Katalánsku Josep Maria Argimon, keď oznamoval počty nových prípadov infikovaných koronavírusom COVID-19 v severovýchodnom španielskom regióne.

„Nemáme preplnené jednotky intenzívnej starostlivosti ako v marci ani tisíce hospitalizovaných pacientov v nemocniciach, ale vnímame nebezpečný nárast na mieste s veľkou hustotou populácie – za jeden týždeň sa počet nakazených na stotisíc obyvateľov zvýšil zo 47 na 67,“ dodal.

Do Katalánska a susediaceho regiónu Aragónsko prišla silná druhá vlna epidémie COVID-19. Je však iná, ako bola tá prvá. Táto druhá totiž neplieni domovy dôchodcov a sociálnych služieb, ale nočné kluby a diskotéky.

Kým pred pár týždňami sa vek nakazených pohyboval okolo 80 rokov a väčšina z nich vyžadovala hospitalizáciu, dnes má každý štvrtý infikovaný menej ako 30 rokov a 55 percent prípadov je asymptomatických. Vyplýva to zo štúdie Inštitútu zdravia Carlosa III.

Situácia sa však výrazne mení, čím ďalej od Barcelony idete.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie