Denník N

Žijeme v krajine mačov a narcisov, ukazujú maľby mladého maliara

Jedno z diel Miroslava Peláka v košickej galérii VUNU. Foto - Tibor Czitó
Jedno z diel Miroslava Peláka v košickej galérii VUNU. Foto – Tibor Czitó

Košická galéria VUNU vystavuje maliara Miroslava Peláka. Ten spolu s kamarátmi založil v Bardejove nový umelecký priestor.

Maľby Miroslava Peláka sú priamočiare a razantné. Aspoň tak ich označila porota Ceny kritiky za mladú maľbu, ktorej sa autor začiatkom roka zúčastnil.

Pelák na nej vystavil dielo, na ktorom Vladimír Mečiar tancuje s modelkou Claudiou Schiffer. Postavy namaľoval v jasných farbách na vyrezanú preglejku, tú umiestnil na starú skrinku z dvoma vysunutými šuplíkmi, ktoré ešte zaplnil rôznofarebnými kvietkami.

„V čase konania súťaže bolo pred parlamentnými voľbami. Keď som premýšľal, akú maľbu prihlásiť, spomenul som si na Mečiara, ktorý sa vtedy chcel vrátiť do politiky, no neúspešne. Počas kampane sa nakrátko znova ukázal na verejnosti a blysol v médiách,“ hovorí Miroslav Pelák.

Hoci sa Pelák laureátom českého ocenenia napokon nestal, spomedzi 60 účastníkov sa umiestnil vo finálovej osmičke.

„Dielo som vytvoril ešte pred pár rokmi, keď som študoval na Akadémii výtvarných umení v Banskej Bystrici. Keďže pochádzam z okolia Bardejova, do školy som dochádzal po diaľnici, ktorá nebola dostavaná. S Mečiarom sa mi tak spája nielen výstavba diaľnic, ale najmä spôsob, ako ich otváral. Robil z toho veľké haló, obrovský ‚spektákl‘,“ hovorí Miroslav Pelák.

Pelák výberom populárnych tém, výraznou farebnosťou, ale navonok aj prvoplánovou symbolikou vytvára akúsi podprahovú kritiku toho, čo sa okolo neho deje. Zároveň sa však snaží nájsť aj spôsob, ako aspoň trocha prispieť k zmene.

Miroslav Pelák a jeho súťažné dielo o Cenu kritikov za mladú maľbu. Foto – archív M. P.
Výstava Miroslava Peláka v galérii VUNU. Na tento rok VUNU avizovalo medzinárodný program, pre koronu sa však sústredili na lokálnych umelcov – po Pelákovi bude v auguste nasledovať výstava Jarmily Mitríkovej a Dávida Demjanoviča. Foto – Tibor Czitó
Z vernisáže výstavy v košickej galérii VUNU. Foto – Tibor Czitó
Kurátor výstavy Nikolas Bernáth a maliar Miroslav Pelák. Foto – Tibor Czitó

Vyber si svojho kandidáta

„Tancujúceho Mečiara“ vytvoril Miroslav Pelák v rámci ateliérového zadania. Za úlohu mal interpretovať fotografiu, ktorá nie je staršia ako 30 rokov. Ako však vraví, politickými témami sa v minulosti veľmi nezaoberal.

Zmena nastala, až keď pokračoval v štúdiu na pražskej Vysokej škole umeleckopriemyselnej. Tamojší Ateliér maľby pod vedením Jiřího Černického a Michala Novotného absolvoval vlani.

„Keď som študoval v Bystrici, žil som prevažne doma a chýbal mi určitý odstup. Až keď som zmenil školu a ocitol sa v novom prostredí, začal som sa viac zaujímať o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie