Denník N

Seniori a maratón? Testovať fyzické limity je vo vyššom veku rizikové, hovorí odborníčka

Veronika Tirpáková. Foto N - Vladimír Šimíček
Veronika Tirpáková. Foto N – Vladimír Šimíček

„Senior nebude cvičiť preto, aby mal tehličky na bruchu, figúru do plaviek alebo výkon ako v dvadsiatke. Jeho hlavnou motiváciou je zdravotné hľadisko,“ hovorí Veronika Tirpáková z Centra aktívneho starnutia FTVŠ UK.

Vidieť vo vyššom veku rozdiel medzi ľuďmi, ktorí v mladosti pravidelne športovali, a tými, ktorí sa takmer vôbec nehýbali?

Aj keď v mladosti športujete, nedá sa našportovať do zásoby a je úplne v poriadku začať s pohybom v každom veku. U seniorov, ktorí začnú s pohybovou aktivitou až vo vyššom veku a venujú sa tomu poctivo, je na začiatku evidentné prudké zlepšenie. Aj to môže byť motivujúce. Ak sa niekto aj predtým hýbal a žil zdravo, nezaznamená po pár mesiacoch až taký výrazný rozdiel, lebo donekonečna sa zlepšovať nedá. No dá sa minimálne udržiavať si takú úroveň kondície, respektíve fyzickej zdatnosti, aby to vo vyššom veku neskĺzlo do nejakého zdravotného problému.

Z hľadiska komfortu a kvality života je alfou a omegou pravidelnosť. Nie sú dobré ani nárazové aktivity, vedecké štúdie dokazujú, že v takých prípadoch stúpa riziko napríklad infarktu myokardu. Človek, ktorý na to nie je pripravený pravidelnou fyzickou aktivitou, nemusí intenzívnu záťaž zvládnuť. Aj tomu sa viete vyhnúť, ak sa pohybu venujete pravidelne.

Takže pokúšať sa hneď po odchode do dôchodku zabehnúť maratón nie je dobrý nápad?

Podľa mňa nie. Treba dobre zvážiť intenzitu a mieru pohybovej aktivity. Aj preto nie som zástankyňou toho, keď seniori cvičia bez dohľadu trénerov. Niektorí idú nevedomky testovať svoje limity a v tomto veku to už naozaj nemusí dopadnúť dobre. Mladý človek sa z toho ešte môže pozbierať, akurát možno bude mať silnú svalovicu, ale pre staršieho človeka je to naozaj spojené s veľkým rizikom.

Je vôbec prirodzené, aby povedzme osemdesiatnik zabehol maratón? Pretože poznáme aj také prípady.

Rozhodne na to človek musí mať predispozície. Je úžasné, ak mu to gény, organizmus a fyzická kapacita dovolia, ale určite toho nie je schopný každý. Aj preto rada hovorím vetu „Všetko s mierou“.

Niektorí zo seniorov, ktorí navštevujú náš program SeniorFitnes, by tiež najradšej intenzívne cvičili každý deň, lenže sval seniora potrebuje 48 hodín na regeneráciu, takže žiadna posilňovňa ráno a večer. A to sa netýka len seniorov.

Stretávate sa aj s tým, že ľudia, ktorí boli v mladosti vrcholovými športovcami, majú v starobe opotrebovanejšie telo ako ich bežní rovesníci?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Cesta k zdraviu

Človek

Koronavírus

    Radíme športovcom

    Rozhovory

    Šport a pohyb, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie