Denník N

Operuje karpálne tunely: Počítačová myš nie je riziková. Pozor na niektoré cviky

Ilustračné foto - flickr.com
Ilustračné foto – flickr.com

„Práca s počítačovou myšou vedie k vzniku ochorenia málokedy,“ hovorí Lukáš Šimko.

Šimko je plastický chirurg z oddelenia chirurgie ruky v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Vraví, že pri syndróme karpálneho tunela neexistuje reálna prevencia.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako si vybrať správnu počítačovú myš;
  • od akého veku dávať deťom mobilný telefón;
  • prečo sú ženy rizikovejšie ako muži;
  • čo si myslí o cvikoch;
  • ako prebieha operácia.

Príčin syndrómu karpálneho tunela je podľa Šimka viacero. „Najčastejšie je to manuálna práca v automobilkách či za pokladnicou. Potom ho spôsobuje preťaženie ruky, ako pri stavbe domu či pri jednorazovom športovom výkone, a zmena povolania, napríklad z administratívneho na manuálne,“ vysvetľuje.

Mali by sme sa ho však obávať, keď často pracujeme na počítači? „V manuálne pracujúcej populácii je výskyt zhruba päť prípadov zo sto ľudí, v ostatnej populácii ani nie jeden zo sto,“ vraví lekár.

„Práca s počítačovou myšou vedie k vzniku ochorenia málokedy. Ak áno, nie je to z myšky, ale zo zlého postavenia zápästí – ruka neleží na stole, ale je v uhle.“

„Myška by nám mala sedieť v ruke tak, aby nebol priestor medzi vašou dlaňou a myšou – ruka by mala ležať celou plochou na myši. Na veľkosti a tvare potom až tak nezáleží, skôr ide o stonásobné opakovanie rovnakého pohybu. Vhodné je mať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie