Denník N

Ľudia z Dvorianok v noci zablokovali cestu a odstavili kamióny

Takto to v noci vyzeralo v obci Dvorianky pri Trebišove. Foto - Dávid Kováč
Takto to v noci vyzeralo v obci Dvorianky pri Trebišove. Foto – Dávid Kováč

Roky bez pokojného spánku vyhnali obyvateľov obce pri Trebišove protestovať proti hlučným kamiónom. Prechádzali cez priechod tam a naspäť a odstavili niekoľko kamiónov.

Obyvatelia obce Dvorianky sa v nedeľu v noci vybrali protestovať. Rozhodli sa, že proti invázii kamiónov, ktorá im roky nedá spávať, zakročia a zablokujú premávku. Protest sa začal o 22:30 a trval niečo vyše hodinu.

„Títo ľudia prišli preto, že majú veľké problémy a tieto musia kompetentní riešiť,“ skonštatoval jeden z organizátorov protestu Juraj Koscelanský.

Odhadol, že protestovať prišla asi stovka ľudí, nielen z Dvorianok, ale aj z iných obcí, ktoré majú podobné problémy.

protestkamiony

Protestujúcim sa podarilo neustálym prechádzaním cez priechod zastaviť niekoľko kamiónov. Koľko presne, sa Koscelanský neodvážil odhadnúť. Faktom ale podľa neho tiež je, že kamionisti, ktorých odstavili, dali vedieť kolegom, čo sa deje a tí radšej zostali odstavení v iných obciach.

Celú akciu strážili policajti. Tí protestujúcich poúčali, že sa nesmú bezdôvodne zdržiavať na priechode. Oznámili im, že ak sa urobí príliš veľká kolóna kamiónov, pustia ju, a potom môže protest ďalej pokračovať.

„Vy ste tu, aby ste poľské kamióny chránili,“ zareagoval na slová policajta jeden z protestujúcich.

Koscelanský zhodnotil, že celá akcia dopadla dobre. Dúfa, že teraz sa už veci pohnú a kompetentní niečo urobia, aby sa aj v obci Dvorianky dalo pokojne spať.

protest

Dvoriančanov kamióny trápia už dlho. Štát im mierne pomohol, keď prejazd ich obcou spoplatnil mýtom.

Teraz sa však rekonštruktruuje neďaleká komunikácia, a vďaka tomu sa kamióny opäť hrnú Dvoriankami. Ide najmä o zahraničných tranzitujúcich kamionistov z Poľska či z Ruska.

Dvoriančania sa preto nevedia dočkať obchvatu, ktorý im však štát sľúbil až na rok 2023. Definitívne ich ale rozhnevalo, keď namiesto toho, aby sa situácia zlepšovala, minister vnútra Robert Kaliňák navrhol cez novelu zákona o cestnej premávke ešte ústupky pre kamionistov.

Aké? Zatiaľ čo dnes nemôžu kamionisti jazdiť po diaľniciach, rýchlocestách ale ani po cestách prvej triedy, aká vedia aj skrz Dvorianky, v nedeľu počnúc polnocou až do 22:00, po novom by mohli podľa Kaliňáka jazdiť aj v nedeľu nadránom od polnoci do 7:00.

http://www.youtube.com/watch?v=YLcm2b0gz3E

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie