Denník N

Kam pôjdu africkí migranti?

Migranti v Stredozemnom mori. Foto – TASR/AP
Migranti v Stredozemnom mori. Foto – TASR/AP

V Afrike dnes vidíme veľmi podobné procesy, aké kedysi vytvárali migračné toky v Európe.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Obľúbeným strašiakom slovenských internetových hejterov je záplava čiernych migrantov smerujúcich do Európy. Veruže, sadnú oni na rafty a preplavia sa cez Stredozemné more. Potom pobijú statočných slovenských junákov, obrežú ich deti a navlečú do buriek ich ženy. Tak sa stane – ak si nedáme na nich pozor a nepotopíme ich plte, ešte kým dosiahnu Sicíliu.

Je to dobrý námet na vlastenecký thriller. Ale čo hovoria nudné štatistiky? Počty afrických utečencov žiadajúcich o azyl v Európskej únii stúpli z 50-tisíc v roku 2010 na 153-tisíc v roku 2019. Inak povedané, z 0,01 percenta na 0,03 percenta obyvateľstva Európskej únie. Na Slovensku požiadalo v minulom roku o azyl až 15 Afričanov. Na thriller je to zatiaľ málo.

Ale čo v budúcnosti? V nedávnom článku sme spomenuli populačnú prognózu, ktorú uverejnil prestížny vedecký časopis Lancet. Podľa nej počet obyvateľov len v subsaharskej Afrike stúpne zo súčasnej jednej miliardy na tri miliardy v roku 2100. Pri takom veľkom počte obyvateľov budú iste aj veľké migračné toky. Čo keď do Európy prídu milióny Afričanov? Častým argumentom pre budúce migračné vlny je klimatická zmena. Sucho vraj vyženie afrických roľníkov a pastierov z ich tradičných sídlisk smerom cez more. Teda do Európy.

Klimatická zmena je dnes rovnako univerzálnym vysvetlením pre všetky spoločenské javy, ako bol pred rokom 1989 triedny boj. O význame klimatickej zmeny pre budúcu migráciu nik nepochybuje. Migračné toky však reagujú aj na iné faktory, ako je zmena klímy.

Afrika nie je Únia

Dvaja výskumníci z University College London (Erin Owain a Mark Maslin) si vzali na mušku toky utečencov medzi 13 krajinami východnej Afriky v období rokov 1963 až 2014. Pozreli sa, ako na tieto toky vplývalo sucho, zmena priemernej teploty, ale aj faktory ako pôrodnosť, ekonomický rast, ozbrojené konflikty či sociálne nepokoje. Pre laikov môže byť prekvapením, že klimatická zmena nemala na počty utečencov vo východnej Afrike prakticky žiadny vplyv. Hlavnými faktormi boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Komentáre

Teraz najčítanejšie