Denník N

Môže život na Zemi pochádzať z Marsu? NASA vyšle na červenú planétu nový rover aj vrtuľník

Umelecké stvárnenie rovera Perseverance pri zbere vzoriek na Marse. Zdroj – NASA/JPL-Caltech
Umelecké stvárnenie rovera Perseverance pri zbere vzoriek na Marse. Zdroj – NASA/JPL-Caltech

Rover Perseverance uschová na červenej planéte vzorky marťanských kameňov a pôdy, okolo roku 2032 by ich mohli doviezť na Zem.

Vznikol na Marse jednoduchý život?

Aj na túto otázku bude hľadať odpoveď nový rover (vozidlo) Perseverance od NASA.

Svoju 7-mesačnú púť na červenú planétu začne vo štvrtok 30. júla o 13.50 nášho času, keď je naplánovaný štart misie Mars 2020.

Ak na Myse Canaveral na Floride bude zlé počasie, štart sa môže presúvať až do 15. augusta, dokedy trvá toto štartovacie okno pre lety na Mars.

Piaty rover NASA

Perseverance je dosiaľ najdokonalejším roverom, aký v NASA postavili. Zariadenie ponesie aj 1,8-kilogramovú autonómnu dvojvrtuľovú helikoptéru Ingenuity. „Pôjde o prvé použitie lietajúceho stroja na inej planéte,“ povedal pre Denník N Peter Vereš, astronóm z Centra malých planét (Minor Planet Center) na Harvarde.

Úplne najdôležitejším zariadením na roveri je systém na vŕtanie a uschovanie vzoriek marťanských kameňov a pôdy. „Misia poskytuje prvú príležitosť, aby sme otázku o živote na Marse posunuli na vyššiu úroveň,“ cituje magazín Nature astrobiologičku Sherry Cadyovú z Pacific Northwest National Laboratory.

Vľavo rover Curiosity, vpravo Perseverance. Zdroj – NASA/JPL-Caltech

NASA na Mars dosiaľ vyslala štyri rovery – 11-kilogramový Sojourner v roku 1997, 180-kilogramové dvojičky Spirit a Opportunity v roku 2004

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie