Denník N

Pri vstupe do atmosféry sa štít Crew Dragon ohrial na 2-tisíc stupňov Celzia. Kozmická loď sa vrátila z ISS a bezpečne pristála na Zemi

Kozmická loď Crew Dragon Endeavour pristála v Mexickom zálive 2. augusta o 20:48 nášho času. Foto – NASA
Kozmická loď Crew Dragon Endeavour pristála v Mexickom zálive 2. augusta o 20:48 nášho času. Foto – NASA

Je to prvý raz v dejinách, čo súkromná spoločnosť (SpaceX) vyniesla ľudí do vesmíru a v bezpečí ich dopravila späť na Zem.

Vystúpili do voľného kozmického priestoru, skúmali vplyv mikrogravitácie na tekutiny či organizmy alebo fotili kométu Neowise.

Pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa pre dvojicu astronautov NASA Roberta Behnkena a Douga Hurleyho skončil a po dvoch mesiacoch sa bezpečne vrátili na Zem.

Je to prvý raz po 45 rokoch, čo Američania pristáli do vody s využitím padákov (v angl. splashdown). Naposledy takýmto spôsobom pristávali počas spoločnej americko-sovietskej misie Apollo-Sojuz v júli roku 1975. Raketoplány, ktoré Američania používali v rokoch 1981 až 2011, pristávali horizontálne na pristávacej ploche.

Kozmická loď Crew Dragon sa od ISS odpojila v nedeľu o 1:35 nášho času, hoci v NASA dlho zvažovali, či manéver nepresunú s ohľadom na hurikán Isaiah, ktorý zasiahol karibskú oblasť.

Rozhodnutie pristáť padlo okolo polnoci; zo siedmich lokalít si v NASA vybrali Pensacolu na severozápade Floridy pri New Orleanse v Lousiane.

„Bolo mi cťou, že som bol súčasťou Expedície 63,“ napísal na sociálnu sieť po odpojení lode od ISS astronaut Hurley. „Teraz nastal čas, aby sme dokončili náš testovací let Demo-2 a vydláždili cestu pre ďalšie posádky Dragona. Endeavour, do toho!“

Míľnik

K štartu kozmickej lode smerom k ISS došlo 30. mája. Keď sa dostala na orbitu Zeme, kozmickú loď triedy Dragon pomenovali Endeavour, takže sa volá Crew Dragon Endeavour.

„Radi by sme vás privítali na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie