Denník N

Kučera vystriedal Galisa: Peniaze mohol využiť inak, ja chcem viac telesnej výchovy na školách

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Kmotrík si kúpil veľké lietadlo, môže vlastniť aj štadión, hovorí nový vládny splnomocnenec pre mládež a šport.

Karol Kučera (OĽaNO) sa po voľbách stal vládnym splnomocnencom pre mládež a šport. Hovorí, že chce viac hodín telesnej výchovy a viac telocviční. Páčia sa mu voľnočasové poukazy, ktoré presadzuje štátny tajomník pre šport Ivan Husár (SaS). Hovorí, že kauza diplomovky Igora Matoviča bola nachystaná. „Bol mladý huncút. Situáciu využil, ako sa dalo, prešlo mu to,“ hovorí bývalý šiesty najlepší tenista sveta.

Kučera hovorí aj:

  • ako chce zlepšiť telesnú výchovu na školách,
  • akú revolúciu v slovenskom športe môžu priniesť voľnočasové poukazy,
  • čo ho kvalifikuje na pozíciu vládneho splnomocnenca
  • a prečo nečíta Denník N, hoci ako poslanec má predplatné.

Čo po vás zostane?

Dúfam, že v prvom rade kus dobrej roboty. Chcel by som to robiť inak, ako sa to robilo doteraz. Chcel by som nastaviť školský šport čo najlepšie pre budúcnosť našich detí.

V akom stave je školský šport?

Keď som v decembri minulého roka vstupoval do politiky, navštívil som vtedajšieho štátneho tajomníka pre šport Jožka Gönciho a následne som usúdil, že sa treba venovať školskému športu. Ukázal mi analýzu stavu telocviční z roku 2017: sú vo veľmi zlom stave a zhruba štyridsať percent škôl nemá svoju telocvičňu. Je to číslo, ktoré by sa nemalo vyskytovať v krajine Európskej únie, treba to zlepšiť. Druhá vec je, že nestačia dve hodiny telesnej výchovy týždenne, v Rakúsku aj v Maďarsku majú štyri hodiny týždenne. Aj to môže byť jeden z dôvodov, prečo u nás vzrastá cukrovka detí či upadá profesionálny šport.

Chcete stavať a rekonštruovať telocvične?

Kroky treba robiť postupne. Spravme čím skôr tie, ktoré sa dajú spraviť. Chceli by sme začať tým, že skvalitníme hodiny telesnej výchovy, čo máme aj v programovom vyhlásení vlády. Ak získame záujem detí, bude záujem aj o to, aby hodín telesnej výchovy bolo viac. No a nepôjde to bez toho, aby sme mali telocvične, tie sú však na dlhodobejší projekt a netuším, ako rýchlo sa ich podarí postaviť. Zrejme to bude otázka aj na eurofondy. Niektoré školy sú možno už na väčší počet hodín pripravené a verím, že po našom projekte aj nejakú tú hodinu pridajú. Má to svoju postupnosť, aj voľnočasové poukazy, ktoré sú tiež v programovom vyhlásení vlády a sú dlhodobejší projekt, sa budú ľahšie realizovať, ak záujem detí o šport budeme zlepšovať už na základných školách.

Ako chcete skvalitniť hodiny telesnej výchovy?

Inšpirovali sme sa Českom, kde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Národný futbalový štadión

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie